Marcați
Grosu: Noi gaz o să avem
15.07.2022, 12:09
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în plină iarnă. Șeful Legislativului spune că au loc discuții atât cu reprezentanții concernului rus Gazprom, cât și cu alți furnizori de gaze naturale. Totodată, afirmă că în condițiile unui tarif mare la gaz, statul va veni cu compensații în factură atât pentru consumatorii cu venituri mici cât și pentru agenții economici.

Potrivit oficialului, evoluțiile războiului din Ucraina creează o imprevizibilitate totală pe piața energetică internațională, însă Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Acesta a declarat că grație unui împrumut de la BERD în valoare de 300 de milioane de euro, Republica Moldova își va face stocuri de gaze naturale pentru a avea o plasă de siguranță în perioada rece a anului.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Noi gaz o să avem. Discutăm intens cu partenerii europeni, cu alți furnizori. Sigur, vom discuta în continuare și cu Gazprom, prin intermediul Moldovagaz, trebuie de continuat dialoguu ăsta. Dar trebuie să diversificăm sursele, asta e lecția pe care am învățat-o din anul trecut".

De asemenea, președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu-și va lăsa cetățenii fără sprijin în plină iarnă. Guvernul va oferi compensații pentru mai multe categorii de cetățeni.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Guvernul va veni cu un program de compensare, în special pentru cei mai vulnerabili, consumatori de gaze pentru că trebuie să ne gândim și la agenții economici care în procesul de producție folosesc gazul. Vom avea un program pentru cei de la țară, care anul trecut au fost văduviți. Cele trei miliarde de lei le-am canalizat mai mult spre mediul urban. Acolo vom veni cu un program de asigurare cu lemne".

Totodată, acesta a mai adăugat că și cetățenii din localitățile rurale care se încălzesc cu lemne vor beneficia de ajutor din partea statului.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Primarii localităților trebuie să facă listele și să aibă grijă ca cei mai vulnerabili să fie incluși în listă. În rest, este partea ce vizează Moldsilva, este partea transportării și aici noi avem două lucruri de rezolvat. Una ține de procesul de transportare și aici va trebui să intervenim cu ANTA. Vom apela și la societatea civilă ca să ne ajute să furnizăm aceste lemne celor care au nevoie, vorbesc de bătrâni, familii cu mulți copii, persoane cu dizabilități".

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a pregătit un proiect de hotărâre în care admite parțial cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifului pentru gazele naturale. Astfel, ANRE ar urma să aprobe un tarif de 22 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaz. Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 august.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).