Marcați
Cota de 50 la sută din raft pentru produsele autohtone urmează să fie anulată
14.07.2022, 16:29
Legea care prevede ca pe rafturi să fie 50 la sută de producție autohtonă va fi anulată. Parlamentul a aprobat astăzi în primă lectură un proiect de lege în acest. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, această prevedere sună frumos și patriotic, însă contravine angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova. Mai mult, autorii proiectului susțin că legea violează principiul fundamental din domeniul comerțului internațional. Opoziția, însă a criticat decizia autorităților.

În opinia secretarului de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, legea care prevede ca pe rafturile din marile magazine, să fie 50 la sută de producție agricolă moldovenească, violează principiile comerțului internațional.

VADIM GUMENE, secretar de stat al Ministerului Economiei: "Eu înțeleg că sună destul de patriotic și de frumos acestă prevedere, dar nu trebuie să uităm că ea contravine angajamentelor naționale ale Republicii Moldova și de fapt violează principiul fundamental din domeniul comerțului internațional. Ce s-ar întâmpla ipotetic dacă toate țările ar aplica acest principiu, de fapt s-ar primi că avem un colaps al comerțului internațional când toți își lobează produsele naționale și noi riscăm să periclităm exporturile noastre de produse agroalinetare pe pițele partenerilor noștri".

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, proiectul care vine să înlocuiască acestă lege este menit să echilibreze puterea de negociere și să elimine practicile comerciale neloiale.

VADIM GUMENE, secretar de stat al Ministerului Economiei: "Ceea ce introducem noi și este superior la norma existentă de 50 de procente pe raft - și anume listarea. De fapt noi garantăm accesul IMM-urilor în lanțurile comerciale deci asta este noutatea acestui proiect și ca și finalitate, evident că ne dorim să asigurăm IMM-urile cu resurse necesare pentru a investi în afaceri, în vederea ridicării atractivității și competitivității produselor acestora".

Deputatul BCS, Radu Mudreac, nu a fost de acord cu autorii proiectului, afirmând că în decurs de un a, guvernul nu ar fi propus nicio inițiativă în susținerea producătorilor moldoveni, în schimb a venit să anuleze o prevedere, pe care mulți fermieri au susținut-o.

RADU MUDREAC, deputat BCS: "Acest proiect de lege a avut ca scop susținerea și promovarea producătorilor și agricultorilor autohtoni. În decurs de un an de zile spuneți-mi ministerul Economiei câte acte normative, sau câte proiecte de legi, au fost aprobate în Parlament în susținerea agricultorilor, enumerați măcar trei. Pe acesta îl anulați, dar măcar trei să vedem cu ce compensați?"

VADIM GUMENE, secretar de stat al Ministerului Economiei: "Din conta, noi prin acest proiect de lege facilităm foarte mult accesul la producătorii mici, la IMM-uri, deci noi pur și simplu garantă. Și acele norme, pe care le-am impus, cu practicicile comerciale neloiale, sunt mult peste norma de 50 de procente, care nu ajută absolut cu nimic producătorii naționali".

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că înaite de a fi votat în lectură finală, proiectul va mai fi supus discuțiilor sau unor consultări cu producătorii autohtoni din Republica Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).