Marcați
Igor Dodon: Povara inflaționistă asupra cetățenilor noștri este exagerat de înaltă
14.07.2022, 12:44
Moldova conduce în continuare topul negativ al inflației în Europa. Ex-președinte Igor Dodon a publicat un grafic cu inflația în țările europene, care arată că Moldova este țara cu cel mai mare ritm al scumpirilor de pe continentul european. Fostul șef de stat susține că dacă actuala guvernare nu va renegocia contractul cu Gazprom și va continua să ignore dialogul cu autoritățile Federației Ruse, prețurile la resursele energetice vor continua să crească, iar în consecință inflația va înregistra noi recorduri negative. De cealaltă parte Maia Sandu afirmă că nu vrea să vândă o parte din țară, pentru prețuri mai mici la gazele naturale.

Potrivit graficului publicat de Igor Dodon, Republica Moldova a înregistrat în iunie o inflație de 31,8 la sută și este la o distanță foarte mare de celelalte state europene. Țara noastră este urmată de Estonia cu o inflație de 22 la sută în iunie și de Ucraina, cu 21,5 la sută. În mesajul care însoțește acest grafic, Dodon susține că "Povara inflaționistă asupra cetățenilor noștri este exagerat de înaltă. Pentru ce noi plătim acest preț enorm? Indiscutabil - pentru politica guvernării actuale. Pentru faptul că, în virtutea declarațiilor lor politice, nu au fost capabili să ajungă la un acord cu conducerea "Gazprom"-ului și a Federaţiei Ruse în privinţa unui preț favorabil la gazele naturale. Drept urmare, avem o creștere a prețurilor nu doar la gazele naturale, dar și la energia electrică, la aprovizionarea cu agent termic, la toate mărfurile și serviciile la producerea cărora sunt utilizate resursele energetice,” scrie Igor Dodon pe blogul său.

La rândul său, președintele țării, Maia Sandu a declarat la o emisiune de la postul de televiziune public că nu regretă faptul că nu a fost la Moscova pentru a negocia un contract mai convenabil de achiziționare a gazelor naturale.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de țară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. Țara noastră este independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Este greu acum, este greu pentru toți, inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice. Pentru că nu a existat acest interes, pentru că a existat interesul să se facă scheme inclusiv la achizițiile de gaze și energie electrică. Proiectele pe care le facem noi acum vor da rezultate peste 4-5 ani. Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situația în care suntem și asta o să facem".

Șefa statului a mai spus că Republic Moldova, în rând cu țările europene, trebuie să fie pregătită pentru o iarnă grea. În acest context, ea a recomandat cetățenilor să își izoleze termic locuințele, pentru a evita pierderile de căldură. De asemenea, ea a menționat că în prezent Guvernul lucrează la un mecanism de compensații și va fi creat un fond de susținere a cetățenilor care au nevoie de aceast sprijin.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).