Marcați
PSRM condamnă presiunile asupra deputaților și reprezentanților din teritoriu
13.07.2022, 15:33
Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dolință, a renunțat la mandatul de deputat și susține că se retrage din Partidul Socialiștilor. În cererea sa depusa la Parlament, Dolință susține că părăsește formațiunea, prentru că nu este de acord și nu susține retorica partidului față de războiul din Ucraina. Gestul Alei Dolința a fost lăudat de către deputații PAS, însă conducerea PSRM a afirmat că asupra fostei lor colege s-ar fi exercitat presiuni din partea unor structuri speciale, pentru a recurge la acest pas.

„Mai mult de 4 luni într-un stat vecin, Ucraina, care este în esență casa mea, deoarece părinții mei s-au născut acolo, este un război. Îmi este greu să văd durerea, lacrimile, necazurile și distrugerea pe care le aduce războiul, îmi este foarte greu să accept aceste evenimente. În legătură cu aceste împrejurări, am decis să renunț la mandatul meu de deputat, precum și să mă retrag din Partidul Socialiștilor, deoarece nu sunt de acord și nu susțin metodele, conceptul și retorica, atât a conducerii cât și a partidului ca întreg”, se arată în cererea de demisie depusă de Alla Dolință către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a menționat în context că fosta colegă a socialiștilor, care a desfășurat afaceri în Ucraina, a părăsit echipa PSRM sub presiunea unor structuri, fără a preciza care anume.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: "Presiunile au loc în raport cu majoritatea deputaților de opoziție, din partea diferitor structuri și emisari, din partea diferitor servicii. Ne pare rău că parlamentarismul din Republica Moldova iarăși se transformă într-o luptă netransparentă, cu folosirea unor metode jostnice. Știm că au făcut presiuni pe colega noastră. Cunoaștem bine că doamna Dolință a avut activități, pe parcursul anilor, în țara vecină, în Ucraina și înțelegem foarte bine că cineva a determinat-o să facă această declarație".

Ala Dolință nu a comentat afirmațiile lui Vlad Batrîncea. Totodată unii deputați PAS au venit cu mesaje de laudă în adresa acesteia. Dumitru Alaiba a scris pe rețelele de socializare că o respectă pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume.

„A luat o decizie corectă și necesară denunțând negarea realității și tăcerea criminală și complicitară a PSRM și PCRM despre războiul din Ucraina. Alți colegi să îi urmeze exemplul și să deschidă ochii, să nu se mai ascundă după deget”, a mai spus Alaiba.

Și deputatul PAS Radu Marian a menționat că plecarea din PSRM a Allei Dolința este un gest de apreciat. Totodată, a îndemnat repetat deputații BCS să denunțe public războiul din Ucraina.

„Am făcut acest apel în trecut și îl mai facem încă o dată. Îndemnăm BCS să denunțe public războiul din Ucraina și să condamne actele barbare comise de armata rusă în țara vecină. Dacă nu o vor face, vor fi considerați susținători ai aceste invazii. Putem să avem lupte și dezbateri politice, dar e crucial să existe consens în ceea ce privește condamnarea acestui război. Aștept răspunsul consolidat al colegilor din opoziție”, a declarat Radu Marian.

De cealaltă parte secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a reiterat că formațiunea a pledat mereu pentru pace în Ucraina și pentru consolidarea neutralității Republicii Moldova.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: "Acest mesaj precum că PSRM, cumva, susține acțiunile împotriva Ucrainei, sau că PSRM este partidul războiului, este un mesaj fals, este o minciuncă și un mesaj propagandistic pe care îl condamnă. La fel condamnăm atacurile și presiunile asupra colegilor din Parlament și din teritoriu, cu care se duc discuții ilegale și care sunt împinși să părăsească partidul și echipa".

Alla Dolință este femeie de afaceri și politician din Republica Moldova, care din decembrie 2014 și până în prezent a fost deputat în Parlament în fracțiunea PSRM.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).