Marcați
Maia Sandu a convocat Comisia Națională pentru Integrare Europeană
13.07.2022, 12:59
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a convocat în dimineața zilei de astăzi, 13 iulie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. În cadrul acesteia au fost discutați pașii pe care autoritățile urmează să-i întreprindă în contextul integrării europene, după obținerea de către Moldova a statutului de țară candidată. În cadrul unui briefing de presă, președintele țării, Maia Sandu a anunțat ce anume s-a discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Comisia Națională pentru Integrare Europeană a pus în discuție pașii ce trebuie întreprinși în parcursul nostru european, dar și implicarea mai activă a societății civile, mediului de afaceri și altor actori. Pașii următori țin de soluționarea condiționalităților. Acestea vizează reforma justiției, combaterea corupției, funcționarea legilor, eliminarea influențelor oligarhice asupra sistemului economic, politic și în mass-media, îmbunătățirea legislației electorale, precum și reforma administrației publice".

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că pentru a îndeplini condițiile formulate de Comisia Europeană, au fost conveniți pașii pe care trebuie să-i îndeplinească instituțiile de stat vizate în acest proces.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am desemnat instituțiile și persoanele responsabile pentru fiecare acțiune în parte. Am stabilit totodată mecanismul de coordonare și raportare a progreselor pe aceste subiecte. Realizarea acestor pași în termenele agreate va permite Republicii Moldova să avanseze înspre deschiderea negocierilor de aderare".

De asemenea, șefa statului, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile vor lucra în această lună la realizarea și finalizarea sarcinilor puse de Comisia Europeană.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Planul de acțiuni care va conține pașii concreți de reformare în toate domeniile care sunt identificate de Comisia Europeană în opinia sa, va fi finalizat până la sfârșitul lunii iulie și acest document va fi consultat pe larg cu societatea civilă și alți actori implicați în acest proces".

Președintele țării, Maia Sandu a mai declarat că integrarea europeană va oferi cetățenilor perspectiva unui trai mai bun în țara lor. Potrivit șefei statului, prima ședință de constituire a Comisiei a avut loc în aprilie. Atunci, premierul Natalia Gavrilița a trimis Ambasadorului UE răspunsul la chestionarul pentru statutul de candidat la UE. În perioada următoare, la 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de candidat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).