Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, comentează mesajele transmise la Chișinău de către procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi. Potrivit lui Alexandru Tănase, vizita oficialului european reprezintă un semnal de susținere a Republicii Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidată la aderare. În același timp, președintelui Curții Constituționale a Republicii Moldova, i se sugerează că Procuratura ar trebui să asigure înfăptuirea justiției, nu să fie folosită în calitate de bâtă în lupta cu oponenții politici.
Aflată într-o vizită oficială la Chișinău, Laura Codruța Kovesi a menționat că reformele durează, iar cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme. Conform fostului președinte al Curții Constituționale, mesajul este dedicat clasei politice de la Chișinău. Acesta a mai adăugat, în cadrul unei emisiuni televizate că ar sugera tuturor să urmărească mesajele procurorului-șef european.
ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: "Aș sugera tuturor să urmărească foarte atent mesajele doamnei Kovesi. Ele de fapt, diferă foarte mult de mesajele guvernării de la Chișinău. Dacă guvernarea de la Chișinău este focusată, în special, pe componenta represivă, de control asupra Procuraturii, organelor de forță, Serviciul de Informații și Securitate, CNA, doamna Kovesi a vorbit despre schimbarea mentalității. Sunt lucruri absolut distincte. La nivel european procuror nu înseamnă un călău care execută ordinele guvernării, dar procurorul este un magistrat care contribuie la înfăptuirea justiției".
Mai mult, ex-președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova spune că situația actuală din țară nu poate fi comparată cu cea din România, întrucât în Republica Moldova justiția are loc doar în raport cu reprezentanții opoziției.
ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale: "În România a existat justiție liberă. Cu toate problemele care au existat inclusiv corupție, multe au fost și acolo dar magistrații în mare parte au fost mereu capabili să ia decizii libere și independente. Statisticile de achitare în România sunt total diferite de cele din Republica Moldova. Dacă în România avem o statistică a achitărilor, acum mi-e frică să greșesc din ultimii ani dar în perioada când era doamna Kovesi, până la 60 la sută erau condamnări, 40 la sută erau achitări. În Republica Moldova noi sărim de 98 la sută - condamnări, ceea ce înseamnă că magistrații moldoveni sunt speriați, sunt presați de diferite circumstanțe".
La Chișinău, procurorul-șef european Laura Codruța Koveși a avut întrevederi cu președintele Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliția, cu ministrul justiției Sergiu Litvinenco. Oficialul european a menționat că Parchetul European va putea coopera cu procurorii din Republica Moldova în anchetarea unor dosare de fraudă și sechestrarea de bunuri, cum ar fi cazul furtului miliardului.
NTV Moldova