Marcați
Recolta de miere din acest an va fi compromisă
13.07.2022, 11:34
Recolta de miere din acest an ar putea fi compromisă. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, din cauza lipsei de precipitații din această vară, se atestă o situație critică în sectorul apicol - zeci de familii de albine sunt supuse pieirii. Întrucât plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate, albinele trebuie hrănite de apicultori, situația care presupune cheltuieli semnificative. În acest sens, prisăcarii solicită intervenția de urgență a Ministerului Agriculturii, pentru a veni cu un ajutor în adresa crescătorilor de albini.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, ne-a spus că deși roada de miere de salcâm a fost una bună, apicultorii au strâns cantități foarte mici de miere de tei. Iar acum este colectată mierea de la floarea-soarelui, care de asemenea este în cantități foarte puține.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Ajungând la culesul mierii de tei, aici am avut o surpriză, practic cules nu avem. Și acum ne aflăm în perioada culesului a mierii de la floarea soarelui, care iarăși din nou este foarte puțin. Și având o analiză a zilelor și a situațiilor în familiile de albini, noi avem o situație foarte alarmantă, deaorece dacă nu vor mai fi precipitații în următoarele săptămâni noi riscăm să perdem familiile de albine".

Ion Maxim, spune că în lipsa precipitațiilor, recolta de miere polifloră ar putea scădea cu 50 la sută, față de anul trecut, iar prețul mierii comercializate inevitabil va crește. Apicultorii s-ar putea pomeni în situația anului 2020, care la fel a fost unul secetos, precizează președintel Asociației Naționale a Apicultorilor.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Mierea polifloră va fi cu siguranță mai puțină decât anul 2021. Poate să fie și cu 50 de procente mai puțină față de anul 2021. Doarece începutul la cules la floarea-soarelui a fost îmbucurător, s-au blocat cuiburile și mai departe în etajele de sus pentru acumulare, ca să avem și noi de cules, nu mai acumulează. Și asta datorită căldurii mari și situației de secetă. Albina stagnează, acea albină lucrătoare a pierit și a rămas albina tânără, care nu aduce roadă".

Pe lângă seceta severă, un alt factor care duce la dispariția masivă a familiilor de albine este răspândirea unui parazit acarian, care provoacă o boală gravă în rândul familiilor de albine, menționează președintelel Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Este o invazie foarte mare a acarianului varooa, care trebuie de urgență de tratat, de intervenit. Iar cei care nu au intervenit, cum se termină culesul, de urgență să intervină și să îl nimicească, deoarece iarăși riscăm pierderi masive de familii de albine".

În acest context, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență, pentru a ajuta apicultorii să mențină familiile de albine. O necesitate stringență este asigurarea apicultorilor cu zahăr și turtă proteică, menționează Maxim.

ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor: "Noi solicităm atât Ministerului Agrculturii cât și Guvernului o intervenție de urgență, de ajutorare a apicultorilor privind menținerea familiilor de albini. Noi acum avem nevoi de urgență să intervenim cu hrană, atât hrană glucidică, cât și cu hrană proteică. Dacă noi nu o să menținem familiile se întâmplă că o parte din familiile nu vor intra nici în iarnă, iar altele din primăvară să nu iasă. Un calcul preventiv făcut, avem nevoie de 20-25 kilograme de zahăr, pentru al preface în sirop și în jur de 5 kilograme de turtă proteică. Situația este critică și guvernarea trebuie să ne înțeleagă, să ne audă și să ne ajute, de altfel sectorul apicol va râmâne fără albină".

În anul 2021, în Republica Moldova s-au produs peste 5 mii tone de miere. În ultimii ani, cea mai bogată recoltă de miere a fost în 2017, când s-au produs aproape 7 mii de tone. În Republica Moldova activează aproximativ 7 mii de apicultori.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).