Marcați
S-au majorat semnificativ prețurile medii de consum
12.07.2022, 16:31
Procesele inflaționiste din ultima perioadă vor fi agravate de seceta și recolta foarte redusă din actualul sezon agricol. Prognoza vine din partea fostului ministru al Agriculturii, Ion Perju. Potrivit acestuia, la toamnă moldovenii vor fi nevoiți să aleagă: ori achită facturile, ori își cumpără de mâncare. Prețurile vor fi atât de mari încât puțini își vor permite să plătească și una și alta.

Fostul ministru al Agriculturii spune că în urma unei analize minuțioase a prețurilor pentru produsele agricole, a constatat că o astfel de majorare a prețurilor, în special pentru fructele de sezon nu au mai fost înregistrate de la mijlocul anilor `90.

ION PERJU, fostul ministru al Agriculturii: "La produsele alimentare, inflația a fost de 34 la sută. Mărfuri nealimentare - 23 și 44 la sută. La serviciile prestate - 40,7 la sută. Chiar și comparativ cu luna mai, în luna iunie prețurile au continuat să crească continuu. Noi avem prețuri crescânde la zahăr cu 6,5 procente, pe parcursul la o lună de zile. La fructe proaspete - 2,9 procente. Noi nu am avut așa situație din anii 1995, când în luna iunie să avem creșteri de prețuri la fructe, dar cred că toți au văzut imaginile care circulă pe rețele sociale, cum producătorii agricoli își defrișează livezile cu fructe pe ele".

Pe lângă majorarea prețurilor din ultima perioadă, se înregistrează prognoze pesimiste și pentru recolta de grâu din acest an, a mai menționat fostul ministru al Agriculturii, Ion Perju.

ION PERJU, fostul ministru al Agriculturii: "Astăzi prognozele sunt destul de pesimiste. Roada de hectar nu va fi mai mare de 2,5 tone la hectar. Dacă lunăm în calcul că în toamna anului trecut au fost semănătate doar 255 de mii de hectare cu grâu de toamnă, vom avea de recolta nu mai mult de vreo 650 de mii de tone de grâu. Comparativ cu un milion 600 de mii de tone pe care le-am avut anul trecut. Ce vom face la toamnă și cât ne va costa pâinea? Sigur că ea va fi mul mai scumpă, dar nu vom avea nimic de exportat, ceea ce înseamnă că producătorii agricoli vor avea în buzunar mult mai puțin, decât au avut până acum".

Din cauza lipsei precipitațiilor, sunt compromise culturile de porumb și floarea soarelui, mai spune Ion Perju, anticipând o creștere simțitoare a prețurilor la ulei și făină de porumb în pragul iernii.

ION PERJU, fostul ministru al Agriculturii: "Porumb, floarea soarelui, care anul trecut am avut la fel roade bune. Noi, am avut porumb peste trei milioane de tone, floarea soarelui peste 950 mii de tone, aproape un milion de tone, dar anul acesta, ne uitam și la prognozele meteo care ni se arată pentru următoarele 10 zile, ploi nu se așteaptă, iar porumbul și floarea soarelui deja se usucă, de aceea roadele vor fi foarte mici. Pesimiste, pesimiste în situația în care Parlamentul și Guvernul au ieșit cu rezultate ieri, arătând că au făcut foarte multe, dar foarte puține pentru sectorul agrar".

Purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu a comentat succint afirmațiile venite de la fostul ministru al agriculturii. Ea a declarat într-o intervenție pentru noi, că domnul Perju trebuie informat despre faptul că inflația este consecința mai multor fenomene și în special a războiului din Ucraina, provocat de Federația Rusă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).