Marcați
Experții comentează activitatea PAS
12.07.2022, 13:33
Partidul PAS nu a reușit să realizeze promisiunile din campania electorală, iar după un an de guvernare, oamenii sunt dezamăgiți, deoarece prețurile la toate produsele s-au majorat esențial, veniturile oamenilor au crescut nesemnificativ, iar inflația a ajuns la aproape 32 la sută. Este concluzia la care au ajuns mai mulți experți și politicieni, care au dezbătut realizările și lacunele actualei guvernări în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune. În opinia lor, sunt multe semne de întrebare și în ceea ce privește reforma justiției, dar și a situației din sectorul energetic.

Comentatorul politic Roman Mihăeș, consideră că pe plan politic actuala guvernare a obținut un succes important. Cu o contribuție importantă a președintelui Maia Sandu, actuala guvernare a obținut statutul de țară candidat la UE, pentru Republica Moldova.

ROMAN MIHĂEȘ, comentator politic: "Dacă ar fi să încep cu politic, aici președintele Republicii Moldova s-a manifestat. Am obținut statutul de țară candidat, datorită și războiului din Ucraina, dar și unor ajutoare pe care le-am obținut din partea României și Franței, care a fost decisivă. Aici putem să punem o notă pozitivă".

Referindu-se la situația din sectorul economic, experții susțin că aici sunt mai multe restanțe.

ROMAN MIHĂEȘ, comentator politic: "Contractul cu gazele este unul care a produs prețuri mari, cu multe semne de întrebare. Până în ziua de azi nimeni nu știe de ce nu lucrează gazoductul Iași-Chișinău, care putea fi o alternativă foarte bună, măcar parțial să putem importa de acolo. Reforma justiției, pe scurt, iarăși sunt multe semne de întrebare. Pe scurt, eu aș da o notă satisfăcătoare acestui Guvern, dar nu înaltă. Guvernul - nota 6, Președinția - nota 8.

ALEXANDR PETKOV, jurnalist: "Domnul Mihăeș văd că dă o notă destul de pozitivă. Eu aș fi mai rezervat în astfel de note. A fost promisă pensia minimă 2.000 de lei în Republica Moldova. Nu s-a majorat pensia minimă la 2.000 de lei. A fost spus că s-a majorat salariile medii cu 14%, a spus domnul Grosu, și avem astăzi rata inflației aproape 32%. Respectiv, nici un fel de + 14%, dar avem -18%".

DORIN CHIRTOACĂ, fostul primar al Capitalei: "Oamenii văd că lucrurile nu sunt în regulă, cel puțin la nivelul care s-au așteptat, iar Guvernul nu face față pentru că sunt și factori interni și externi. Sunt probleme de ordin global. Este un război economic global, este un război militar aici la hotar și inflația a făcut ca puterea de cumpărare să scadă cam peste tot, dar la noi s-a dus la cote uriașe - prețurile s-au dublat, veniturile au rămas pe loc, s-au au crescut nesemnificativ și puterea de cumpărare, practic, a scăzut în jumătate. Așa cum era situația prin anul 98, 99, 2000".

Secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, a declarat că cea mai mare problemă este că Moldova nu este pregătită să fie guvernată de un singur partid.

LIVIU VOVC, secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr: "Pe parcursul acestui an, am văzut o atârnare destul de superioară din partea celor din Parlament, din Guvern, față de critici și propuneri. Platforma DA a venit cu mai multe propuneri, când vedeam că se greșește, dar nu au fost ascultate niciuna, din păcate. În al doilea rând, s-a observat o problemă cu transparența. Proiectele de legi care azi erau scrise, înregistrate în Parlament și deja votate, fără ca să fie consultate. În Legislatura trecută, când eram două partide, orice proiect era discutat pe intern între partide, era îmbunătățit, era ajustat".

La rândul său, deputatul PAS, Vitalie Gavruc, a declarat că partidul de guvernare a inițiat multe reforme pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor și că experții trebuie să aprecieze mai întâi de toate situația din țară și regiune, apoi să-i dea o notă guvernării.

VITALI GAVRUC, deputat PAS: "Am început destul de multe reforme. În multe domenii am inițiat legi destul de complexe. Îninte dre a da aprecieri, aș vrea să apreciem un pic și situația. Dacă spunem că contractul de gaz, spre exemplu, care a fost semnat anul trecut, este unul defectuos. După aia, imediat acuzăm guvernarea că nu folosește la maxim capacitățile gazoduictului Iași-Chișinău, de ce nu cumpărăm de acolo? Deci, aici este o contradicție, deoarece important este că am deschis acest gazoduct, prețul de acolo este mult mai scump la moment și noi vom lucra la mărimea numărului de alternative pe care îl are Chișinăul".

Partidul Acțiune și Solidaritate a realizta un raport al activității sale de un an de zile, pe care l-a publicat pe pagina sa unpaspentru.md Documentul cuprinde mai multe măsuri și decizii de ordin economic, politic și social adoptate de actuala guvernare pe parcursul ultimelor luni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).