Marcați
Economist: Astăzi trăim mai bine decât vom trăi peste o lună
12.07.2022, 13:11
Unicul lucru pozitiv pentru Republica Moldova în materie de economie este faptul că astăzi trăim mai bine, decât vom trăi luna viitoare. Afirmația aparține economistului, Viorel Gîrbu. În cadrul unei emisiuni televizate, expertul a prognozat că situația în țară se va înrăutăți din punct de vedere economic din ce în ce mai tare.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Despre faptul că economia o duce rău cunosc nu doar economiștii, inclusiv și lumea din stradă își dă seama că situația este destul de dificilă și tensionată. Despre economie poți să zici astăzi că noi trăim mai bine, decât o să trăim peste o lună, sau în perioada rece a anului. Situația va fi destul de dramatică, iar perspectivele par a fi tot mai rele și întunecate. La fel a fost publicată ultima informație privind rata inflației din Republica Moldova, trendul respectiv, de creștere a acestui indicator care deja a fost mult prea mare decât lunile trecute, am ajuns deja sub 32 procente și asta e mutl prea mult. Deja aici noi ne dăm bine seama că lucrurile nu merg prea bine în țară.

Expertul economic, Viorel Gîrbu a enumerat factorii externi care au dus la creșterea inflației, iar lucrurile în țara noastră pot fi îmbunătățite doar din interior, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o stagnare a economiei.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Inflația este o consecință, factorii sunt enumerați: războiul din Ucraina, problema creată pe piața energetică cu Federația Rusă, problemele logistice, cu lanțurile logistice, anumite decline în economia mondială. Factorii aceștia sunt corecți, dar factorii respectivi au o influență asupra tuturor economiilor. Noi nu putem să influențăm prețul la baril, dar noi putem să influențăm anumite situații din interiorul Republicii Moldova. Acei factori din interiorul Republicii Moldova influențează fie ca amplificator al inflației, măresc rata inflației, fie diminuează. Reduc din impactul acestui fenomen. Noi avem toate șansele să nimerim în stagnare și inflație, deci stagflație. Să avem și inflație foarte mare și economie să o ducă foarte prost".

Prognozele pesimiste vizează și economia mondială, care de asemenea va avea de suferit din cauza fluctuațiilor de pe piața valutară, a explicat economistul Viorel Gîrbu.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Despre modul în care urmează să evolueze economia europeană, fiindcă acest context internațional ne caracterizează pe noi, putem să deducem din evoluția euro față de dolar și dacă ați observat acest lucru, euro se vinde și se cumpără la valoarea pe care o are și dolarul american. Acesta este un semnal foarte negativ privind evoluțiile de viitor a ecomoniei Uniunii Europene, a modului în care se vor schimba lucrurile în continentul european în perioada următoare".

Cu toate acestea, economistul, Viorel Gîrbu a apreciat eforturile depuse de autorități în contextul crizelor, menționând că efectele adevărate ale deciziilor luate acum se vor resimți în timp.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Guvernul a gestionat într-o anumită manieră modul în care evoluează lucrurile în Republica Moldova, totuși tot ce face actualul executiv se va manifesta într-o perioadă mai îndelungată de timp. Noi acum putem să vorbim de anumite tendințe, noi nu putem să vorbim de impact".

Precizăm că, inflația în Republica Moldova a sărit peste prognoze. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei în iunie inflația a ajuns aproape la 32 la sută, cu 2,78 la sută, mai mult decât în luna mai. Totodată ritmul anual al inflaţiei în luna iunie a constituit 31,83 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).