Marcați
Leul moldovenesc va avea o tendință de apreciere
11.07.2022, 14:07
Leul moldovenesc are o tendință de apreciere față de toate valutele. Potrivit, economistului Veaceslav Ioniță, fenomenul va avea loc deoarece din luna iunie, pe piața valutară din Republica Moldova, se înregistrează un surplus de valută. Deși Banca Națională a Moldovei a recuperat mai mult de jumătate din valuta vândută pe fundalul scumpirii resurselor energetice și al procurării masive de către cetățeni din cauza războiului din Ucraina, BNM va continua să cumpere valută de pe piață pentru a nu permite aprecierea prea bruscă a leului. Cei care vor avea de pierdut sunt moldovenii, care primesc valută de peste hotare, a menționat expertul economic.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, pe termen scurt, dolarul față de celelalte valute va continua procesul de apreciere, iar pe termen mediu, euro și valutele din zona euro își vor reveni și se vor aprecia.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS ”Viitorul”: "Întărirea leului este benefică pentru cetățeni, aceasta scade din presiunea inflaționistă, deci o valută, un leu mai slab asta însemnă că prețurile de import nu vor crește, cel puțin sau cursul valutar nu va infuența negativ inflația și aceasta va duce la o ușoară diminuare a infației. Partea proastă este că cetățenii noști care câștigă banii în euro, acum au un mic disconfort, deorece câștigă mai muțini bani decât au căștigat în alți ani".

Veaceslav Ioniță a spus că leul moldovenesc a atins minimum din acest an la sfârșitul lunii iunie, depreciindu-se față de toate valutele din coșul valutar cu 5,4 la sută. Însă, la început de iulie a înregistrat o ușoară creștere, iar săptămâna trecută a avut cea mai mare apreciere din acest an, de 2,5 la sută.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS ”Viitorul”: "Cert este că leul sa întărit față de coșul valutar. Toate valutele majore din UE sau depreciat față de dolar. În prezent suntem într-o criză destul de profundă. Omenirea se află într-o zonă de turbulență puternică. Se anticipează o criză și permanent în perioade de criză investitorii se ascund în valuta puternică și întotdeauna valuta puternică a fost considerată dolarul. Când este o situație incertă pe plan internațional, când suntem într-o zonă de turbulență și de criză, toată lumea cumpără dolar și dolarul se apreciază".

Veaceslav Ioniță afirmă că piața valutară a Republicii Moldova a fost lovită de două cataclisme majore, care cumulativ au avut un impact mai mare decât jaful bancar. Este vorba de creșterea fără precedent a prețului la gazul importat și începutul războiului în Ucraina. Aceste două șocuri au cauzat un deficit pe piața valutară de 1,1 miliarde de dolari. Iar BNM, prin intervențiile sale masive de 730 de milioane de dolari, a menținut stabilitatea cursului valutar, fapt ce a permis evitarea unei creșteri de prețuri și mai mari, a menționat expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS ”Viitorul”: "După ce am avut șocul energetic și Banca Națională a trebuie să intervină, după ce am avut războiul din Ucraina și populația în panică a cumărat valută. Datorită internevnției BNM, noi am avut o depreciere lentă a leului moldovenesc. În luna iunie am avut o situație inversă. BNM a trebuit să procure valută de pe piață pentru a nu permite ca leul moldovenesc să se întărească. Vara consumul de resurse energetice este mic și nu avem nevoie de multă valută ca să procurăm gaz. Moldovenii au cumpărat 500 de milioane de dolari, bani care acum intră din nou pe piață. Șocul războiului a trecut, oamenii s-au liniștit, acum au nevoie de bani, au nevoie să mănânce".

Economistul a mai menționat că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, în luna martie 2022, a fost înregistrată o ofertă valutară negativă din partea populației. Astfel cetățenii au procurat mai multă valută decât au vândut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).