Marcați
Președintele Bulgariei, împotriva fuziunii universității din Taraclia
11.07.2022, 11:11
Etnicii bulgari din Republica Moldova sunt împotriva fuziunii Universității din Taraclia cu Universitatea ”Ion Creangă”. Despre aceasta a fost anunțat într-un comunicat de presă pe pagina oficială a Președinției Bulgariei. Potrivit instituției, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a avut o discuție telefonică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu despre statutul Universității de Stat din Taraclia ”Grigorie Țambalac”. Astfel, președintele bulgariei i-a comunicat Maiei Sandu că, activitatea educațională cu drepturi depline a Universității de Stat din Taraclia joacă un rol important pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie între cele două țări.

Convorbirea telefonică cu președintele țării Maia Sandu a avut loc la inițiativa președintelui bulgar, Rumen Radev, după ce reprezentanți ai diferitelor structuri ale regiunii Taraclia și ai organizațiilor publice și culturale bulgare din Moldova au transmis o scrisoare șefului statului bulgar.

”Bulgarii din Moldova își exprimă îngrijorările legate de propunerea de fuziune a Universității de Stat Taraclia cu Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău. Potrivit președintelui bulgar, echipele de experți ale instituțiilor competente din ambele țări trebuie să discute despre programele și formele de învățământ ”care contribuie atât la păstrarea tradițiilor și identității culturale a comunității bulgare, cât și să ofere tinerilor etnici bulgari oportunități de integrare în societatea moldovenească"”, se arată în comunicatul Președinției Bulgariei.

Președinția de la Chișinău a preferat să țină în secret discuția cu oficilul bulgar. Am verificat dacă Președinția a făcut publică discuția celor doi șefi de state, însă informația nu a fost de găsit. Totodată, președinția bulgară susține că, Maia Sandu l-a informat pe Rumen Radev despre discuțiile experților purtate la Chișinău între reprezentanți ai Ministerelor Educației și Științei din Bulgaria și Republica Moldova pentru a ajunge la un acord bilateral în vederea comasării universităților.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).