Marcați
Criza gazului - semnal de îngrijorare între politicieni
8.07.2022, 12:58
Politicienii vorbesc cu mai multă îngrijorare despre evoluțiile de pe piața energetică a țării și fac prognoze pesimiste pentru următorul sezon de încălzire. Atât reprezentanții opoziției, cât și guvernarea avertizează că urmează o iarnă foarte grea și că cetățenii trebuie să se pregătească să înfrunte greutățile care ne așteaptă. Opoziția vine cu recomandări către cei de la putere, în timp ce Guvernul spune că este în căutarea celor mai potrivite soluții pentru sprijinul oamenilor.

Fostul prim-ministru, Ion Chicu, susține că ne așteaptă o perioadă grea și că ar fi indicat să fie renegociat contractul de livrare a gazelor naturale. El a recomandat partidului de la guvernare să apeleze la ajutorul unor persoane mai experimentate pentru eventuale noi negocieri cu Gazprom.

ION CHICU, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei:"Peste două-trei luni vin frigurile, vine iarna. Să dea Domnul să nu am dreptate, dar iarna care vine va fi cea mai grea iarnă din istoria modernă a Republicii Moldova. Cred că potențialul, așa cum este limitat, al acestui partid ar impune necesitatea solicitării suportului de la alții. Să convoace oamenii care au un pic de experiență care pot gestiona unele situații și să încerce, cel puțin, să facă acest gest: ”veniți și ne ajutați”".

La rândul său, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat într-o emisiune că, dacă nu va fi negociat un preț mai mic pentru gazele naturale, la iarnă, moldovenii ar putea ajunge să achite 35 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, iar mulți vor fi condamnați să îndure frigul.

IGOR DODON, fostul președinte al Republicii Moldova: "Atunci când Serbia și Ungaria primesc gaz cu 300-350, 400 și au contract pe trei-patru ani înainte, dacă luăm în calcul cheltuielile de transport mai mici, pentru că suntem mai aproape de Rusia, atunci noi am putea să primim real cu 250-300 de dolari. Dar ce înseamnă 300 de dolari mia de metri cubi? Asta înseamnă un tarif nu mai mare de șase lei la un metru cub pentru cetățean, care acum va fi obligat să plătească 25-26, dar în toamnă va fi 30. Atât timp cât actuala guvernare nu va înțelege, dar eu văd că ei nu vor înțelege că trebuie să negocieze direct cu Federația Rusă și să obțină un preț similar cum a obținut Serbia și Ungaria, noi cu toții la toamnă și la iarnă vom îngheța de frig".

De cealaltă parte reprezentanții guvernări au declarat în repetate rânduri că Gazpromul nu răspunde la scrisorile din partea Chișinăului.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, 20.04.2022: "Noi am trimis scrisori, am trimis și eu de la minister, și Moldovagaz și este corect să primim un răspuns. Atât timp cât continuă războiul în Ucraina, va fi foarte complicat să avem o altfel de comunicare cu Gazprom".

În aceste circumstanțe autoritățile de la Chișinău i-au în calcul și o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale. Pe de altă parte Guvernul este însă pregătit să reacționeze într-o astfel de situație de forță majoră, spune deputatul PAS Radu Marian.

RADU MARIAN, deputat PAS: "- Noi nu vom lăsa totul pe spatele cetățenilor, pregătim un program de compensații, dar trebuie să spunem direct și deschis: va fi greu. Desigur trebuie să facem scenariul. - Ce înseamnă, o să fie greu? - Întreruperea livrărilor de gaze, să optimizăm consumul, să trecem pe păcură centralele și așa mai departe, Dar este clar că în condițiile în care avem un preț atât de mare pe piața europeană, chiar și cu compensații și dacă prețul rămâne la fel, va trebui să accelerăm și să găsim un alt furnizor la un preț normal, pentru că nu este sustenabilă această situație".

Anterior și premierul Natalia Gavrilița a avertizat cetățenii să se pregătească de vremuri grele, întrucât ne așteaptă o iarnă complicată. Ea a menționat că nu știe când se va sfârși criza, deoarece totul depinde de războiul din țara vecină.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Acum noi trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată, pentru că provocările continuă. Războiul nu s-a încheiat și ne așteaptă iată așa... . Daca aș ști când se va termina acest război, aș putea da anumite scenarii, dar noi nu știm cum vor evolua lucrurile".

Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul va lucra la implementarea mai multor strategii și reforme pe termen scurt pentru a permite cetățenilor să depășească criza în care s-au pomenit.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).