Marcați
Carburanți mai ieftini în weekend
8.07.2022, 11:53
Carburanții se vor ieftini și în weekend. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că pe fundalul scăderii prețului la petrol pe piața internațională, continuă ieftinirea carburanților și în Moldova. Astfel în următoarele trei zile prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 32 de lei și 13 bani, iar cel pentru motorină, 30 de lei. Prețurile respective ar însemna o ieftinire cu 17 bani la benzină și cu 37 de bani la motorină.

ANRE mai menționează că prețurile maximale la produsele petroliere urmează tendința de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale. Prețurile pentru petrolul marca ”Brent” s-au menținut la data de 7 iulie, în jurul valorii de 104 dolari per baril și, conform prognozelor, urmează să încheie săptămâna în jurul acestei valori.

"Totuși, prețurile petrolului sunt încă în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu începutul anului curent, principala cauză fiind faptul că redresarea economică globală post-covid a coincis cu perturbarea piețelor și a lanțurilor logistice tradiționale din cauza agresiunii rusești din Ucraina. În ultima perioadă, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, cotațiile petrolului Brent și cotațiile Platts au devenit tot mai puțin interdependente, prețurile fiind dictate exclusiv de cererea și oferta de pe piață", comunică ANRE.

Prețul pentru produsele petroliere derivate, cum sunt benzina și motorina, este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană Global Platts, mai precizează Agenția în comunicatul său.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).