Marcați
Moldova împumută 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană
7.07.2022, 15:21
Republica Moldova va împrumuta 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Acordul de împrumut a fost semnat la 22 iunie la Bruxelles și a fost aprobat astăzi, în prima lectură de către Parlament. Pe lângă împrumutul de 120 de milioane de eruo, Uniunea Europeană oferă Guvernului de la Chișinău și un grant în valoare de 30 de milioane de euro. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru a acoper necesitățile bugetare. Proiectul a stârnit însă discuții aprinse între ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi și deputații din opoziție.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman a dorit să afle de la ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, cât vor scoate moldovenii din buzunare pentru a întoarce creditul laut de la Uniunea Europeană.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Așa cum acest credit va trebui să-l întoarcă cetățenii noștri și nu dumneavoastră din propriul buzunar, spuneți-ne vă rog cifra finală, câți bani vor trebui să întoarcă cetățenii Republicii Moldova pentru acest credit?"

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "La partea de împrumut, 120 de milioane de euro, după cum am spus, dacă ne așteptăm undeva la 1,5 procente dobânda, atunci, suplimentar la întoarcerea împrumutului noi vom mai achita încă 26 de milioane de euro pe toată perioada acestui împrumut".

La rândul său, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman a spus că acest memorandum va împotmoli Republica Moldova și mai mult în criză și o va face dependentă de țările străine.

OLEG REIDMAN, deputat BCS: "Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm astăzi este inflația. Aces grant de 30 de milioane de euro, nu mai vorbesc de credit, se vor adăuga la această inflație. De aceea, acest memorandum nu are nimic în comun cu asistența macrofinanciară, nu influențează nicicum la parametrii de stabilitatea macrofinanciară a Republicii Moldovei, dar poartă un caracter de împingere a țării noastre în dependență".

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi s-a arătat deranjat de faptul că opoziția critică Guvernul pentră că se împrumută. În opinia lui dacă guvernul nu se va împrumuta, ar trebui să fie reduse pensiile și salariile.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "Dumneavoastră puteți să-mi dați exemple în lumea aceasta de țări care au trecut peste criză, sau s-au dezvoltat fără împrumuturi? Dumneavoastră blocați acum și eu am observat această tendință îndârjită în ultima perioadă să faceți tot posibilul, să creați în societate o impresie că împrumutarea este o mare greșeală. Împrumutarea, așa cum avem noi această economie este unica soluție pentru a trece peste această perioadă de criză. Este unica. Dacă nu doriți să ne împrumutăm, atunci spuneți cetățenilor cealaltă parte, reducem pensia, reducem salariile, reducem programele de cheltuieli din buget".

Proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi Uniunea Europeană a fost susținut de 55 de deputați PAS și urmează a fi supus votului în cea de-a doua lectură. Banii împrumutați vor putea fi accesați timp de doi ani și jumătate și va ajunge pe contul Guvernului în trei tranșe. Ulterior timp de 15 ani statul va trebui să întoarcă împumutul. Totodată, pentru a primi banii, Moldova trebuie să îndeplinească 15 condiții înaintate de Uniunea Europeană. Acestea țin de statul de drept și lupta împotriva corupției, reforme în sectorul financiar și schimbări în sectorul energetic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).