Marcați
Uniunea Europeană se pregătește pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia
7.07.2022, 12:11
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Uniunea Europeană să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia. Șefa Guvernului european a declarat că, la mijlocul lunii iulie, executivul intenționează să anunțe planuri de urgență la nivelul UE, pentru a asigura transportul gazelor naturale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ursula von der Leyen vine cu avertizări pentru statele membre UE. Conform șefei Comisiei Europene, blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor rusești. Ea a informat parlamentarii europeni că peste o săptămână va anunța de urgență pentru asigurarea transportului gazelor, dacă rușii sistează complet furnizarea.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă. Rusia a sistat sau redus deja livrările de gaze către 12 țări din UE. Se vorbește că de pe 11 iulie ar putea sista si livrările de gaze spre Germania, prin conducta Nord Stream 1. În aceste condiții Comisia Europeană intenţionează să anunţe la jumătatea lunii iulie planuri de urgenţă, pentru a asigura livrarea gazelor acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc".

Vorbind în Parlamentul European, von der Leyen a prezentat și măsurile luate pentru a reduce dependența de importurile de energie din Rusia. Importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite s-a triplat față de 2021 în întreaga Uniune Europeană, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia au scăzut cu o treime. Șefa executivului european a argumentat că acum e momentul ca UE să accelereze tranziția spre energie regenerabilă, o tranziție costisitoare dar care va asigura, pe termen lung, independența energetică a Uniunii Euoropene.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Dacă vom continua să discutăm mult între noi despre păstrarea combustibililor fosili, care sunt limitați, prețurile vor crește în continuare și vom umple buzunarele lui Putin și nu vrem acest lucru. Astăzi, modul cel mai sigur și mai curat de a scăpa de dependența de combustibilii fosili din Rusia sunt resursele regenerabile".

Între timp prețul spot la gazele naturale în Europa au ajuns, joi, la 1900 de dolari per mia de memtri cubi. Acesta este cel mai mare preț de la sfârșitul lunii martie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).