Marcați
Undă verde pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova
6.07.2022, 17:00
Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a propus dublarea, timp de un an, a cotelor de export la şapte categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piaţa Uniunii Europene. Propunerea Comisiei a întrunit 572 de voturi pentru, 28 împotrivă și 32 de abțineri.

Încă de la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, pentru mărfurile la care nu se aplică taxe vamale. Este vorba despre șapte tipuri produse: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia. Potrivit europarlamentarilor, decizia a fost luată întrucât războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din țara noastră, blocând exporturile de produse agricole în țările din est. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).