Marcați
Producătorii agricoli vor beneficia de compensarea motorinei
6.07.2022, 16:46
Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2980 lei pentru o tonă. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de azi, a Executivului. Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, pentru compensarea accizei la motorină urmează să fie alocate adițional 320 de milioane de lei iar, plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare.

SERGIU GHERCIU, secretar de stat al Ministerul Agriculturii: "Conform prevederilor proiectului, în acest scop urmează să fie alocate adițional 320 de milioane de lei. Totodată, compensarea accizei la motorină urmează să fie acordată prevederilor legii numărul 179 din 2016, cu privirile la interprinderile mici și mijlocii, unde pentru prevederile catalogate ca micro, mici și mijlocii, inclusiv pentru sectorul zootehnic, vor fi compensate 100 de procente din acciza la motorină. Iar pentru ceilalți producători, compensarea va fi calculată în funcție de suprafața lucrată da rnu mai mult de 200 mii lei, pentru toate categoriile d eproducători".

Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional cât și național. Conform Guvernului, sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

SERGIU GHERCIU, secretar de stat al Ministerul Agriculturii: "Solicitanții de compensații vor putea depune la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, două dosare în decursul anului 2022 sau câte un dosar per semestru, cu un plafon maximum per beneficiar de 200 mii lei anual, care a fost majorat cu 100 de procente față de prevederile vechi de 100 de mii de lei anual. Astfel, conform modificărilor propuse producătorii micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensații integrale a accizei la motorină care le va permite să efectueze lucrări mecanizate până la 800 de hectare".

Compensarea va fi făcută inclusiv retroactiv, adică pentru cheltuielile efectuate începând cu 1 ianuarie 2022. Printre beneficiari se vor număra aproape 14 mii de întreprinderi agricole. Producătorii agricoli mari vor beneficia însă în continuare de compensații în volum de 30% sau 894 lei pentru o tonă de motorină.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).