Marcați
Marian: Guvernul pregătește un mecanism de compensare a tarifului pentru gazul natural
5.07.2022, 11:46
Guvernul a elaborat un proiect cu privire la compensațiile tarifului pentru gazele naturale și urmează să fie aprobat până la sfârșitul lunii iulie. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, într-o emisiune la un post de televiziune privat. Potrivit lui, de compensații vor beneficia doar familiile cu venituri modeste. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit în funcție de veniturile acesteia și de numărul de membri. Între timp, opoziția spune că o nouă majorare a tarifului la gaz va duce la scumpirea produselor alimentare și asta pentru că agenții economici nu beneficiază de compensații din partea statului.

Reprezentantul Partidului Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc a declarat că în pofida compensațiilor oferite de Guvern familiilor social-vulnerabile, prețurile la produsele alimentare vor crește din nou.

LIVIU VOVC, reprezentant Platforma DA: "Ce facem cu agenții economici, dacă noi acum majorăm iarăși prețul la gaz, dacă acceptăm solicitările ”Moldovagaz”? Fiindcă și așa prețurile la produse sunt în creștere și odată cu aceste majorări, respectiv ele se vor revedea și în prețul produselor alimentare".

Expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță a spus că majorarea tarifului pentru gazele naturale va fi o lovitură atât pentru bugetul cetățenilor, cât și pentru bugetul de stat.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS ”Viitorul”: "Anul trecut, gazul s-a scumpit, dar lemnele au rămas la prețul 800-1000 de lei pentru 0,8 m3. Acum din cauza că s-a scumpit gazul, lemnele s-au scumpit cu 3.000 de lei. Se primește că, încălzirea cu lemne, oricum e de două ori mai ieftină decât gazul. În acest an executarea bugetului la capitolul venituri noi stăm cât de cât, dar avem cel mai mare deficit bugetar, 20 de miliarde. Ce înseamnă deficitul bugetar: Noi avem probate cheltuieli cu 20 de miliarde lei mai mult decât avem bani. Restul trebuie să ne împrumutăm. În primele cinci luni s-a reușit să se împrumute doar 2 miliarde, ți-au mai rămas 7 luni în care trebuie să găsești 18 miliarde. De aceea capacitățile și posibilitățile Guvernului de a oferi ajutoare vor fi limitate".

De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian susține că statul va identifica resursele necesare pentru a compensa tariful la gaz. Însă nu pentru toți, cum a fost iarna trecută, dar pentru anumite categorii de populație, selectate de Guvern.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Noi pregătim un mecanism de compensare pentru iarnă. Guvernul a publicat proiectul, vor fi 6 categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea energetică. Până la sfârșitul lunii iulie va fi aprobat și oamenii vor cunoaște cum pot beneficia de ajutor. Noi urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie mecanismul de compensare, pentru că el va fi diferit, va fi în baza cererii. Iarna trecută am compensat 3.500 de lei per gospodărie, pe tot sezonul rece. Acum va fi diferit, îi vom ajuta mai mult pe cei care au nevoie.

”Moldovagaz” a expediat în data de 30 iunie, o solicitare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de majorare a tarifului pentru gazele naturale cu 45 la sută, motivul invocat fiind majorarea prețului de achiziție. Astfel, consumatorii ar putea achita peste 23 de lei pentru un metru cub de gaz. În prezent, consumatorii finali achită un tarif de 18 lei și 6 bani cu TVA inclus, care a fost majorat din data de 1 iulie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).