Marcați
Prognoze pentru soarta gazului în toamnă
4.07.2022, 15:41
Republica Moldova ar putea rămâne la toamnă fără gaze naturale, din motiv că ”Gazprom” ar putea sista livrarea acestora sub diverse pretexte politice sau juridice. Declarația aparține fostului vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari. În cadrul unei emisiuni Slusari a menționat că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a asigura țara cu gaze naturale pe timp de iarnă. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că dacă țara va rămâne fără gaze naturale, România va fi partenerul la care Chișinăul va apela. De asemenea, dacă prețul de achiziție va fi unul foarte mare, Guvernul mizează pe sprijinul Uniunii Europene.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, este de părere că dacă nu vor fi respectate prevederile contractului cu ”Gazprom” cu privire la auditarea datoriilor ”Moldovagaz”, atunci Rusia ar fi determinată să rezilieze contractul.

ALEXANDR SLUSARI, fost vicepreședinte al Parlamentului: "Anticipez ca la toamnă Gazprom va sista livrările de gaze naturale. Ei așteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru noi, cel mai greu. Sper foarte mult că sunt oameni responsabili în țară care se gândesc la planul B. Gazprom ar putea să ne lovească în octombrie-noiembrie, iar noi trebuie să avem până atunci rezerve de gaz. E foarte bine că se fac achiziții".

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, spune însă că Guvernul se pregătește temeinic pentru toate scenariile posibile.

VLADIMIR BOLEA, deputat PAS: "În primul rând, noi am dat în exploatare gazoductul Iași-Chișinău. România și-a început săptămâna trecută, a scos primul metru cub și s-a pornit extracția din Marea Neagră, ceea ce înseamnă o nouă alternativă de gaze naturale. România acum își umple rezervoarele sale, pentru că era unica țară europeană care pe timp de iarnă își avea rezervoarele pline doar în proporție de 40%. Deci, posibilitatea ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale la iarnă este egală cu zero. Cealaltă problemă arzătoare este prețul. Sperăm UE să fie alături de noi, așa cum a fost întotdeauna".

Deputatul PAS, Vladimir Bolea a mai menționat pentru compensarea tarifului pentru gazele naturale, Guvernul lucrează la un proiect de sprijin țintit, pentru păturile social-vulnerabile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).