Ioniță: Graba cu care se face reforma din învățământul superior poate mai mult să dăuneze decât să ajute
Graba cu care se face noua reformă din învățământul superior, poate mai mult să dăuneze decât să ajute. De acestă părere este expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, acestă reformă ar însemna cel mai mare proiect imobiliar din istoria Republicii Moldova. În acest sens, analistul recomandă ca odată în trei ani, Curtea de Conturi să raporteze Parlamentului tot ce se întâmplă cu bunurile universităților, după comasare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla riscăm să intrăm într-un proces lung de corupție, iar toată această reformă în final să aibă un singur nume - dispariția proprietăților și patrimoniului universităților, a atenționat Ioniță.
Potrivit expertului, un impact al reformei este legat de comasarea unor universități cu institute de cercetare. În Europa, dar și în statele dezvoltate, este practicat acest lucru, învățământul este împreună cu cercetarea, menționează Ioniță. Dar chiar și așa, expertul recunoaște că acest lucru se întâmplă mult prea repede la noi în țară.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Eu cred că intenția de a comasa aceste instituții este benefică. Vor avea de câștigat atât universitățile, cât și centrele de cercetare. Consider că acest lucru va crește atât capacitatea de cercetare, cât și de predare. Studenții vor fi implicați în cercetări, cercetătorii vor putea să lucreze cu studenții. Unica ce mă îngrijorează este că asemena un lucru despre care se discută cel puțin vrio 15 ani, atât de brusc are loc".
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, există riscul că proprietățile imobiliare ale universităților vor fi vândute, iar în locul lor ar putea apărea case de locuit și proiecte imobiliare. Temerile lui Ioniță vin după ce ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat că unele proprietăți ale universităților absorbite vor fi vândute, iar banii vor merge pentru domeniul educației.
ANATOLIE TOPALĂ ministrul Educației: "În situația în care unele proprietăți nu sunt necesare domeniul educației, atunci în urma procedurilor clare, pot fi vândute o construcție, sau un lot. Acești bani vor fi utilizați în educație, iar pentru aceasta noi ne vom asigura din toate punctele de vedere".
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Vor apărea, imediat după această comasare, zeci de hectare de terenuri libere, inclusiv în centrul Chișinăului, cu valori de milioane de dolari, care deja agenții imobiliari și companiile imobiliare își freacă mâinile și se gândesc că gata acuma acest teren este al nostru. Vor apărea zeci de mii de metri pătrați de spații, de oficii. Deci noi vorbim de zeci, chiar sute de hectare. Fără ca să ne dăm noi seama această reformă o trabsformăm în cel mai mare proiect imobiliar din istoria Moldovei".
Potrivit lui Ioniță, Parlamentul, cel puțin o dată la trei ani, trebuie să aibă un raport al Curții de Conturi privind starea de lucruri a proprietăților centrelor universitare și a institutelor de cercetare, pentru ca să fie protejat patrimoniul acestora, și să nu fie construite blocuri locative, ca mai târziu nimeni să nu știe unde au dispărut banii din vânzarea terenurilor. Analistul economic recomandă ca în lege să fie specificat expres că niciun bun nu va fi înstrăinat în favoarea altor instituții sau a bugetului de stat. Banii trebuie să rămână universităților și institutelor de cercetare, pentru dotarea tehnico-materială și investiții capitale, a precizat expertul economic.
NTV Moldova