Marcați
Expert: Rata inflației poate depăși 40%
1.07.2022, 17:30
Țara noastră ar putea ajunge la o rată a inflației de 40 la sută și ar depăși acest nivel, până la sfârșitul acestui an. Prognozele aparțin economistului și președintelui Societății evaluatorilor independenți din Moldova, Galina Șelari. În cadrul unei conferințe de presă, ea a subliniat că, totuși, aceasta este o prognoză optimistă. Prețurile la produsele alimentare, dar și la energie vor înregistra cea mai mare creștere, în condițiile în care, suntem un importator de combustibil și resurse energertice, a mai precizat Galina Șelari.

Economistul, Galina Șelari a menționat că inflația conduce la o scădere a nivelului veniturilor reale ale populației și servește drept ”preludiu” pentru fenomenul stagnării economiei, ce presupune o creștere simultană a prețurilor și o încetinire a economiei.

”În același timp, principalul, și de fapt singurul, instrument de combatere a inflației aplicat astăzi de BNM este creșterea ratei de bază, care, pe fondul oportunităților limitate și în scădere ale statului de a sprijini afacerile și populația, poate provoca o încetinire și mai accentuată a economiei", a spus Şelari.

Anterior, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a recunoscut că prețurile au crescut mai mult decât s-au așteptat autoritățile, iar în perioada septembrie-octombrie situația se va agrava și mai mult.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Ceea ce ține de prețurile la produsele energetice și produsele alimentare par să fie mai mari decât le-am anticipat și ar putea să avem, picul inflației să fie ceva mai mare decât l-am prezentat în ultima noastră prognoză. Prognoza noastră ne arată că s-a mișcat cu câteva săptămâni mai târziu, deci am putea să avem picul nu în august, dar în septembrie, sau octombrie, în dependență de cum vor evolua mai departe lucrurile".

Amintim că rata inflației a crescut de la 13,9 la sută în decembrie 2021, la peste 27 la sută în aprilie 2022. Anterior, BNM a anunțat că inflația în Republica Moldova ar putea depăși 30% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).