Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a declarat azi în cadrul ședinței Parlamentului că subiectul privind reorganizarea universităților trebuie dezbătut pe larg și trebuie să fie asumat inclusiv de Parlament. Potrivit oficialului, reforma nu a fost consultată nici cu cadrele universitare, nici cu specialiștii din domeniu, fiind lipsită de transparență. Acesta a propus ca Parlamentul să-l invite pe ministrul Educației în ședință, ca să explice deputaților care sunt intențiile adevărate ale acestei reforme. Propunerea a fost respinsă de PAS.
Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a menționat că Guvernul se subordonează direct Parlamentului și ministrul este obligat să vină în ședință pentru a clarifica lucruruloe privind reorganizarea universităților.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Această reformă cu părere de rău, nu a fost consultată nici cu mediul academic, nici cu cadrele universitare, cadrele didactice, nici cu specialiștii și practic este lipită în totalmente de transparență. Stimați colegi, considerăm că asemenea reformă trebuie să aibă un caracter absolut transparent, ea trebuie dezbătută larg și ea trebuie asumată inclusiv și de Parlament. De ce? Că Guvernul până la urmă este imanația Parlamentului și anume Parlamentul investește încrederea în programul și activitatea Guvernului".
Batrîncea a insistat că reorganizarea universităților nu trebuie să fie făcută pe ascuns și fără consultarea părților vizate. Însă și mai important este ca Parlamentul să se expună pe marginea subiectului.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Fiecare din aceste instituții necesită o atenție sporită din partea noastră a tuturor. Sunt necesare dezbateri și în comisii și în final, aici în plen. De aceea, stimați colegi, propunem includerea în ordinea de zi audierea domnului Topală, ministrul Educației, cu scpul ca să înțelegem și conținutul și calitatea acestor reforme și evident să ne putem expune, să putem veni cu recomandări și cu sugestii. Rămânem optimiști că urmare a acestor dezbateri vom găsi și vom identifica noi soluții și de ce nu, noi surse de finanțare. Vă mulțumesc și contăm că dumneavoastră totuși, o să susțineți caeastă inițiativă".
Propunerea nu a fost sprijinită de Parlament. Pentru audierea lui Topală au votat doar 21 de deputați din opoziție. Împotrivă au votta 38 de deputați PAS, iar alți zece parlamentari PAS au refuzat să-și expună votul.
NTV Moldova