Marcați
Fermierii în alertă: seceta și criza de carburanți vor aduce prețuri foarte mari la alimente
1.07.2022, 14:32
Agricultorii avertizează că în contextul secetei și a scumpirii resurselor energetice, la toamnă producția agricolă moldovenească va fi vândută la prețuri foarte mari. Informația vine de la președintele ”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu. Acesta spune că fermierii suportă cheltuieli foarte mari în procesele de producție, iar roada va fi una mică din cauza secetei. Asta va face ca prețurile la alimente să crească simțitor în următoarele luni, consideră Mironescu.

Valeriu Mironescu aduce exemplul producătorilor de mere. Majoritatea dintre ei au vândut merele la procesare, cu un preț mediu de circa un leu pentru un Kilogram. Acum fermierii achită 33 de lei pentru un litru de motorină. Sunt cheltuieli enorme, pe care agricultorii nu și le pot permite, spune președintele ”Uniagroprotect”, Valeriu Mironescu.

VALERIU MIRONESCU președintele ”UniAgroProtect”: "36 de mii de lei se achită pentru 36 de de tone de mere. Și acum plătim 33 de mii de lei pentru o tonă de motorină. Cum vă pare echivalentul? 30 de tone de măr ei dau pentru o tonă de motorină! Noi ajungem în pragul când e greu de imaginat se poate să se întâmple".

Mironescu spune că situația s-a agravat și din cauza că fermierii au rămas și fără veniturile pe care le obțineau din exporturi. Dacă unii își duceau producția pe piețele din Federația Rusă, acest lucru astăzi este imposibil din cauza costurilor mari de transport.

VALERIU MIRONESCU președintele ”UniAgroProtect”: "La noi e o situația cuma în care, știind că nu ai unde să exporți marfa, vă spun sincer, că mai mult de bucuri că nu ai roadă, decât atunci când o ai. Este insuportabil de greu să te uiți la pomii plini cu cireșe i să nu ai unde să le vinzi".

O soluție ar fi fost piața internă, însă autoritățile au blocat legea care oferă acces mai mare producției moldovenești în rețelele mari de magazine. Astfel locul legumelor și fructelor autohtone sunt ocupate de cele din țări străine, regretă președintele Uniagroprotect, Valeriu Mironescu.

VALERIU MIRONESCU președintele ”UniAgroProtect”: "Fiecare țăran, care producea legume în serele sale din curtea casei sigur că nu poate să ajungă până la magazinele și supermarketurile din Turcia, sau din alte țări. Dar ei la noi ușor au venit. Au coborât prețurile până au falimentat producătorii noștri. Sute de sre stau pârloagă, din cauza că au falimentat producătorii de legume".

Mironescu respinge categoric scenariul pesimist, ca în Moldova să ajungem la foamete sau lipsă acută de alimente. Însă el se arată sigur că prețul pentru produsele alimentare va fi unul exagerat, pe care puțini oameni și-l vor permite.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).