Marcați
Deputații PSRM au contestat prelungirea stării de urgență
30.06.2022, 14:38
Deputatul partidului Socialiștilor, Vasile Bolea a depus o contestare la Curtea Constituțională cu referire la Hotărârea Parlamentului din 23 iunie, prin care starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 45 de zile, începând cu 24 iunie curent. Deputatul consideră că hotărârea este lipsită de o motivare argumentată, cu mai multe încălcări ale legislației naționale și internaționale. De asemenea, prin această hotărâre sunt nejustificat restrânse drepturile cetățenilor.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Noi considerăm că această hotărâre a Parlamentului prin care s-a prelungit starea de urgență este în exces. Argumentele respective noi le-am adus atunci când s-a dezbătut acest proiect de hotărâre în plenul Parlamentului. Considerentele cu care a venit Guvernul privind solicitarea de prelungi starea de urgență noi considerăm că ele vin să restrângă drepturile în exces a cetățenilor. Argumentele care au fost aduse de Comisia Situații Excepționale de către Guvern că avem mai multe provocări, amenințări la securitatea statului, nu suportă nicio critică".

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea a declarat că unul din motivele invocate de Guvern este și factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaților, care deja s-a consumat.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "S-a invocat că avem probleme în continuare cu primirea refugiaților. Și datele statistice, și informație de la Poliția de Forntieră, și informațiile de la alte autorități din Republica Moldova, denotă faptul că a scăzut substanțial acel val al migranților care vine din Ucraina. Nu avem 400 de mii de migranți, avem în jur de 70 de mii de cetățeni ucraineni, care încă mai sunt pe teritoriul Republicii Moldova".

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea a mai precizat că, până acum guvernarea nu a făcut nimic pentru a atenua criza din țară.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Din păcate Guvernul Republicii Moldova și Comisia Situații Excepționale nu a întreprins nicio măsură în vederea atenuării acelor consecințe, care au apărut ca urmare a creșterii prețurilor și a creșterii inflației de la noi din țară. Așteptăm deja ce decizie va lua Curtea Constituțională. Sperăm că această sesizare va fi de urgență examinată de plenul Curții Constituționale și deja când vom fi invitați în plen ne vom expune pe fiecare argument pe care l-am evocat în acea sesizare".

Premierul Natalia Gavrilița, a venit în Parlament cu solicitarea de a prelungi starea de urgență, argumentând că războiul din Ucraina va continua să pună presiune pe economia și pe securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru a putea reacționa prompt la provocări, Guvernul are nevoie de prelungirea stării de urgență, a spus Gavrilița.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Prelungirea războiului din Ucraina și incertitudinea privind evenimentelor ce vor urma alimentează situația de criză în domeniul energetic și în domeniul gestionării crizei refugiaților și afectează de asemenea infrastructura, conecțiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare".

În data de 23 iunie Parlamentul a prelungit starea de urgență în Republica Moldova cu încă 45 de zile. Solicitarea Guvernului a fost susținută de deputații majorității parlamentare, în cadrul ședinței plenare a Legislativului, opoziția fiind împotriva acestei măsuri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).