Marcați
Scrisoare către Maia Sandu
30.06.2022, 12:24
Primul președinte al țării, Mircea Snegur, i-a înaintat o scrisoare șefei statului, Maia Sandu, prin care îi solicită să revadă decizia Ministerului Educației și Cercetării, care a dispus reorganizarea universităților, inclusiv absorbția Universității de Stat din Tirspol de către Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. În opinia lui, distrugerea primei instituții de învățământ superior din țară este o lipsă de respect față de istoria neamului nostru.

Fostul președinte al țării, Mircea Snegur, s-a arătat profund îngrijorat de intenția de lichidare a Universității de Stat din Tiraspol, al cărei colectiv a luptat, în timpuri dificile, pentru păstrarea integrității și statalității Republicii Moldova.

”A distruge prima instituție de învățământ superior din țară, consider că este o lipsă de respect față de istoria neamului nostru, în contextul în care colectivul acestei universități, lăsând în Tiraspol familii și copii, fiind cazați într-un cămin și reconstruind „din cenușă” universitatea, a dat dovadă de devotament și demnitate față de politica statului Republica Moldova, fiind decorată în 2010 cu ordinul „Credință Patriei” clasa I. Doamnă președintă a Republicii Moldova, cu tot respectul, vă îndemn să revedeți intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol, păstrându-i statutul stipulat în hotârârea de Guvern nr. 480 din 9 iulie 1992”, se menționează în scrisoare primului președinte al Republicii Moldova.

El a mai precizat că, în contextul conflictului nesoluționat din stânga Nistrului, costul politic al deciziei privind lichidarea universității va fi mai mare decât cel economic. Solicitată să comenteze apelul fostului șef de stat, Mircea Snegur, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat că scrisoarea încă nu a ajuns la ei, însă a precizat că reforma e realizată de Ministerul Educației și Cercetării și că este de competența lor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).