Marcați
UE lansază schimburile comerciale de energie electrică cu Moldova și Ucraina
29.06.2022, 12:44
Din 30 iunie Uniunea Europeană lansează comerțul de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina. Schimburile comerciale de energie electrică va avea loc prin conexiunea dintre Ucraina cu România. Anunțul a fost făcut compania românească Transelectrica. Operatorul român susține că în perioada imediat următoare, se vor finaliza detaliile tehnice și comerciale și pentru comerțul de energie electrică între România și Republica Moldova.

Comercializarea energiei electrice cu Uniunea Europeană, a devenit posibilă după ce Moldova și Ucraina au finisat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică. Compania românească Translectrica susține că pentru început capacitatea comercială totală va fi limitată la 100 MW, iar după această etapă inițială, este de așteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări impactului asupra stabilității și securității sistemului energetic.

”Această realizare reprezintă pas suplimentar, atins la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană și, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni față de Ukrenergo și Moldelectrica. Apreciem că în perioada imediat următoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova”, se menționează în comunicatul de presă al companiei române.

Noutatea a fost salutată de către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Într-o declarație de presă aceasta a menționat că sincronizarea sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu cel european, vor aduce beneficii statelor din regiune.

”Creșterea treptată a comerțului cu energie electrică este deosebit de importantă în contextul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta va permite Ucrainei să obțină venituri pentru a-și susține sistemul de energie electrică, în condițiile în care veniturile interne au fost reduse de atacurile Rusiei. În același timp, va pune la dispoziția UE energie electrică suplimentară la prețuri accesibile, într-o perioadă în care prețurile sunt excepțional de ridicate”, a fost mesajul transmis de comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport reprezintă 39 de operatori de sisteme de transport de energie electrică din 35 de țări din întreaga Europă, extinzându-se astfel dincolo de granițele UE.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).