Marcați
Peste 5 mii de tone de cireșe au fost exportate de producătorii moldoveni
29.06.2022, 12:31
Peste 5 mii de tone de cireșe au fost exportate de producătorii moldoveni până la mijlocul lunii iunie curent, transmite MOLDPRES.

Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, în prezent, producătorii agricoli din Republica Moldova negociază comercializarea cireșelor pe noi piețe din Uniunea Europeană. Antreprenoarea Mariana Pîslaru, din Ustia, Dubăsari, gestionează 50 de hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta, antreprenoarea exportă în premieră, cireșe în Olanda.

„Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda. Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani deținem certificatul GLOBALG.A.P., care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene”, a spus Mariana Pîslaru.

Anul trecut, compania olandeză a cumpărat prune și a avut importuri în scop de testare de struguri de masă și caise moldovenești, iar anul curent a manifestat interes pentru cireșe. „Cireșele din R. Moldova pot concura cu cele produse în țările UE, dar sunt aspecte legate de infrastructura post-recoltă în care producătorii de aici trebuie să investească: linii de sortare pentru cireșe, ambalaj. Ne dorim o conlucrare de durată cu producătorii de fructe din Moldova, totuși putem achiziționa doar fructe certificate GLOBALG.A.P.”, a menționat importatorul olandez, Eric Hendrikx,

Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011 la peste 4 mii hectare în 2021. În livezile noi se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare, fiind implementate noi tehnologii de producere. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor au fost efectuate în Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor.

MOLDPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).