Marcați
Europenii se pregătesc să rămână fără gaz?
24.06.2022, 16:26
Zece țări din UE au activat deja planul de urgență pentru aprovizionarea cu gaze după ce Rusia a redus sau a oprit livrările. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în timpul unor dezbateri în Parlamentul European. Oficialul spune că riscul unei întreruperi totale a gazului este acum mai real decât a fost vreodată și a insistat ca statele UE să-și pregătească rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă.

Timmermans a spus că 10 state membre UE au intrat în faza de „avertizare timpurie” cu privire la aprovizionarea cu gaze, acesta fiind primul nivel al planului european de urgență. Asta se întâmplă după ce Rusia a micșorat fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream la 40% din capacitatea obișnuită. La fel Gazprom a întrerupt în totalitate livrările spre Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda, care au refuzat să plătească în ruble gazul consumat.

FRANS TIMMERMANS prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "12 state membre sunt afectate de aceste perturbări. 10 state membre au emis o avertizare timpurie, în conformitate cu regulamentul privind aprovizionarea cu gaze. Riscul unei perturbări depline, este mai real acum decât oricând și de aceea adoptarea regulamentului acesta, împreună cu alte măsuri de pregătire este atât de importantă astăzi".

Regulamentul aprobat de Parlamentul European stabilește că țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică. Documentul mai stabilește ca, până pe 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate.

FRANS TIMMERMANS prim-vicepreședintele Comisiei Europene: "Regulamentul privind stocarea gazelor include nu numai un nivel minim până în 1 noiembrie, în fiecare an, ci include și o monitorizare pentru a ne asigura că ne atingem acest obiectiv. Prima monitorizare va avea loc în august al acestui an și trebuie să fim pregătiți până atunci".

Faza de „avertizare timpurie” anunțată în 10 state europene presupune monitorizarea mai atentă a rezervelor de gaze și se declanșează atunci când există „indicații concrete, serioase și de încredere că ar putea avea loc un eveniment care să ducă la o deteriorare semnificativă a situației aprovizionării cu gaze. Germania este singura țară, care a majorat nivelul de alertă până la alertă. Această fază permite guvernelor creșterea prețurilor pentru consumatori pentru a reduce consumul de gaze și se activează dacă există „o întrerupere sau un consum excepțional de mare de gaze”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).