Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE în cadrul Consiliului European de la Bruxelles. După acest eveniment oficialii europeni, dar și cei de la Chișinău au informat cetățenii că acest pas nu va schimba peste noape lucrurile în țară, iar despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se va putea vorbi abia peste 10 ani.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europe și președintele Franței, Emmanuel Macron, au calificat evenimentul ca fiind unul istoric pentru Moldova și Ucraina. Dar chiar și așa țările mai au de muncit mult pentru aderarea completă la Uniunea Europeană, au menționat oficialii.
URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Desigur că, acestea vor avea să îndeplinească și o temă pentru acasă ca să urmeze următorii pași pentru aderarea completă la Uniunea Europeană, dar sunt convinsă că ele se vor îndrepta cât de rapid posibil spre acest scop".
EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Este un mesaj foarte puternic, coerent pe care Europa l-a transmis din prima zi de conflict: este vorba despre o reacție rapidă, istorică și unică. Am introdus sancțiuni, am oferit sprijin macroeconomic, financiar și militar Ucrainei, iar acum am făcut acest gest politic".
La Chișinău, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că statutul de țară candidat pentru aderarea la UE nu va schimba peste noapte lucrurile în țara noastră.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Este greu să spunem care este calendarul pentru inițierea negocierilor, care este următorul pas semnificativ în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Și aici în mare măsură lucrurile depind de noi, dar depind și de situația pe extern, depinde de ce se va întâmpla în Ucraina și când se va încheia aceste război. Așa cum am spus lucrurile nu se schimbă peste noapte".
De aceeași părere este și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Într-o emisiune televizată șeful diplomații a menționat că alinierea țării la standardele europene este un proces îndelungat, care poate dura decenii, condiționând că procesul va continua, doar dacă moldovenii vor vota la alegeri pentru partidele cu viziuni pro-europene.
NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Însăși transformarea va dura decenii și trebuie să o spunem foarte clar. Cetățenii noștri au văzut cum s-a schimbat România. Totul depinde de dorința cetățenilor de a continua să ofere mandate de guvernare unor forțe care vor să continue aceste parcurs european în următorii ani. Speranța mea este că în aproximativ 10 ani, dacă societatea va continua să sprijine forțele politice proeuropene, am putea, destul de serios, să vorbim de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană".
Primarul Capitalei, Ion Ceban a venit cu un mesaj de felicitare menționând că guvernarea nu mai are dreptul să vină cu scuze în fața cetățenilor, atunci când va înregistra eșecuri în implementarea reformelor.
ION CEBAN, primarul Capitalei: "Nu există nici o scuză de acum încolo, pentru întârzierea reformelor sau pentru nefacerea reformelor, care sunt necesare, atât pe partea de soft cât și de hard. Reforme structurale de care are nevoi Republica Moldova. Inclusiv lucruri care sunt la ordinea de zi, cum ar fi independența justiției, lupta adevărată cu justiția, nu lupta cu morile de vânt".
La rândul său, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a menționat că țara noastră a devenit ostatică unor decizii geopolitice, care au fost adoptate fără a consulta opinia tuturor cetățenilor.
”Integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale. Potrivit Constituției RM suveranitatea aparține poporului. Iată de ce decizia de a ceda o parte a suveranității, prin asumarea drumului european, urma să fie consultată cu întregul popor, printr-un referendum național. Voința exprimată de popor ar fi avut legitimitate istorică, pentru generațiile viitoare. În schimb ne-am ales cu o decizie politică și simbolică, pentru un ciclu electoral de 4 ani”, notează PSRM.
Președintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană în 3 martie, după acțiuni similare ale președinților Ucrainei și Georgiei, iar în 11 aprilie Comisia Europeană i-a transmis Chișinăului chestionarul pentru obținerea statutului de țară candidat.
NTV Moldova