Marcați
BERD oferă un împrumut de 300 milioane de euro Republicii Moldova
24.06.2022, 13:15
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă un împrumut Republicii Moldova, în valoare de 300 de milioane de euro, pentru sporirea securității energetice, prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze naturale. Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, împrumutul, acordat în cadrul unui proiect în valoare de 2 miliarde de euro, va fi împărțit în două tranșe. Proiectul este destinat sprijinirii Ucrainei și țărilor din vecinătate.

Conform informațiilor, publicate de Ministerul Infrastructurii prima tranșă de urgență de 200 de milioane de euro va fi utilizată, la necesitate, pentru a spori capacitățile ţării în cazul unor posibile întreruperi a aprovizionării cu gaze naturale iar alte 100 de milioane de euro vor putea fi utilizați pentru a crea o rezervă strategică de gaze naturale care va fi stocată în România sau Ucraina.

„Acest împrumut de la BERD este un pilon important spre a deveni mai independenți și mai rezistenți la provocările energetice, prin crearea altor noi alternative de livrare a gazelor naturale din spațiul european” a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

În comunicatul ministerului nu se menționează pe ce perioadă este acordat acest împrumut și la ce condiții. Pe de altă parte se spune că Guvernul va autoriza compania „Energocom” să achiziționeze gaze naturale în principal, la granițele cu UE și Ucraina. Apoi BERD va plăti pentru gazele naturale, din împrumut, direct furnizorilor din UE selectați de Energocom. Banii nu vor fi gestionați de autoritățile de la Chișinău.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).