Marcați
Slusari: Ministrul Agriculturii nu a venit în fața fermierilor ieșiți la protest
24.06.2022, 11:47
Agricultorii din raionul Hîncești, care au ieșit la proteste, au stat timp de trei zile cu tehnica agricolă, lângă vama Leușeni. Despre aceasta a anunțat, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, pe rețelele sociale. Slusari a mai spus că în tot acest timp, membrii Asociației au discutat cu reprezentanții Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară asupra soluționării revendicărilor fermierilor, înaintate Guvernului. De la discuții a lipsit însă ministrul Viorel Gherciu.

Președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că, afectați de scumpirile galopante și deficitul de motorină, fermierii au sperat că și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu va veni în fața lor pentru a-i asculta și a le oferi soluții. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Potrivit lui Alexandr Slusari, ministrul ar fi plecat în vacanță.

”Reprezentanții Forței Fermierilor discută, pe alocuri foarte dur, cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură revendicările producătorilor agricoli. Am convenit că vor fi ridicate restricțiile la exportul de grâu. Punct după punct modificăm Regulamentul privind restituirea accizelor fermierilor. Revenim la conceptul ”Forței Fermierilor”, cu care noi am venit încă la începutul lunii aprilie, dar nu am fost auziți. Cu alte cuvinte, acum noi greu, aprins, dar corectăm cu deputații greșelile Ministerului Agriculturii. La toți, probabil, apare întrebarea firească - unde este ministrul? Din câte cunosc, a plecat în concediu. Odihnă plăcută, domnule ministru!”, a scris Alexandr Slusari pe Facebook.

Am încercat să aflăm dacă este adevărat că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu este plecat în concediu. Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Daniela Turculeț nu a fost de găsit la telefon. La rândul său, secretarul de stat al ministerului Agriculturii ne-a spus că se află într-o ședință și nu poate discuta cu noi. Miercuri ministrul a participat la ședința Guvernului, în cadrul căreia, premierul acerut să fie urgentată elaborarea strategiei de securitate alimentară.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru, 22.06.2022: "Trebuie toate aceste lucruri care sunt în strategie, trebuie documentul finaliziat și consultat cu toată lumea, ca să existe această predictibilitate și să nu fie anxietate în sector, pentru că toată lumea înțelege că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina și, în special, a problemelor de logistică".

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a dat asigurări că săptămâna viitoare va veni în fața agricultorilor cu măsurile de sprijin la care ministerul lucrează.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, 22.06.2022: "La începutul săptămânii viitoare vom avea un draft pentru discuții interne, ca până la finele săptămânii viitoare să fie prezentat publicului larg, ca să facă cunoștință cu acele măsuri care ne-am propus să le inițiem. De asemenea vom finaliza și cu conceptul privind rambursarea accizei la motorină integral pentru categoria mici și mijlocii".

Precizăm că, marți, 21 iunie, mai mulți agricultorii au scos tehnica agricolă pe traseele naționale și au protestat față de refuzul guvernării de a le accepta revendicările.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).