Marcați
România va compensa prețul pentru carburanți
24.06.2022, 11:43
Din 1 iulie, prețul carburanților în România va fi compensat cu 50 de bani românești, echivalent la doi lei moldovenești pentru un litru. Decizia va fi valabilă pentru o perioadă de trei luni. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul român, Nicolae Ciucă. El a precizat că această decizie a fost luată pentru ca cetăţenii români şi companiile să plătească mai puţin pentru carburanți.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a declarat că acum nu este momentul potrivit pentru concurenţă politică pe subiecte care au impact asupra vieții oamenilor.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: "Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse".

Măsura adoptată implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră a mai menționat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: "În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi".

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a mai subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate care să ajute oamenii.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: "Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte, care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor".

Valoarea totală a pachetului de compensare va fi de aproximativ două miliarde de lei românești. Jumătate de sumă va fi alocată din bugetul de stat, iar cealaltă va fi suportată de către industria petrolieră. În România Benzina A95 costă astăzi aproximativ 32 de lei moldovenești, iar motorina aproximativ 36 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).