Marcați
Trei din patru persoane decedate în urma accidentelor rutiere din Capitală sunt pietoni
23.06.2022, 17:07
Trei din patru persoane decedate în urma accidentelor rutiere din Capitală sunt pietoni. O arată datele studiului prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. În acest context, autorii studiului recomandă autorităților să accelereze procesul de iluminare a trecerilor pentru pietoni, să identifice și să instaleze treceri pentru pietoni de tip scară, iar porțiunile de drum unde viteza maximă admisibilă este 30 kilometri la oră trebuie să fie amenajate corespunzător.

Autorul cercetării, expertul Tudor Arnăut consideră că autoritățile Capitalei trebuie să creeze o secție nouă în cadrul Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație care ar fi direct responsabilă de siguranța rutieră din municipiu.

TUDOR ARNĂUT, bursier al programului ”Politici Publice pentru Dezvoltare”: "Consider că odată cu aparația unei Direcții speciale pentru dezvoltarea siguranței rutiere, autoritățile municipale ar recunoaște importanța domeniului și inclusiv ar aloca buget separat pentru acțiunile legate de îmbunătățire a situației actuale în municipiul Chișinău, dar și alte orașe care ar conveni la această soluție".

Coordonatorul de programe la Fundația Soros-Moldova, Ana Corețchi spune la rândul ei că pe lângă recomandările autorului, e bine de pus accentul și pe partea educațională.

ANA COREȚCHI, coordonatorul de programe la Fundația Soros-Moldova: "Acest subiect este de interes major pentru toți cetățenii noștri și accentul este bine să fie pus și pe partea educațională, dacă noi vom contribui la creșterea responasibiltății cetățenilor încă de pe băncile școlii, cred că ar fi o contribuție nemijlocită, majoră la soluționarea în perspectivă a acestor probleme".

La rândul său, specialistul în siguranța rutieră și directorul Observatorului Siguranță Rutieră al Universității Tehnice a Moldovei, Ilie Bricicaru a subliniat că în siguranța rutieră este important să fie abordate atât situațiile de până la accident, cât și după.

ILIE BRICICARU, directorul Observatorului Siguranță Rutieră al UTM: "Atunci, în cazul, când vorbim despre prevenție sau de evenimentul până la accident, este important și atunci ce se întâmplă cu infrastructura, din punct de vedere a aceluia care proiectează, fiindcă dacă noi proiectăm drumuri proaste, pe urmă este foarte greu de întreținut un drum prost. Respectiv, până la accident este important să proiectăm o infrastructură sigură, o infrastructură, care să asigure toate elementele necesare ca omul să se simtă în siguranță".

Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat ”Registrul accidentelor rutiere”, pe parcursul a douăsprezece luni ale anului 2021 pe teritoriul țării noastre sau produs 868 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 88 persoane decedate și 806 traumatizate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).