Marcați
BCS a cerut audierea Nataliei Gavrilița
23.06.2022, 12:52
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea prim-ministrului Natalia Gavrilița în plenul Parlamentului. Opoziția a vrut să afle care au fost cheltuielile suportate pentru mobilizarea poliției la parada LGBT, organizată, duminică, 19 iunie, în Capitală. De asemenea, cum a devenit posibilă organizarea evenimentului fără autorizație din partea autorităților locale.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Blocul Comuniștilor și Socialiștilor solicită completarea ordinii de zi a ședinței plenare a Parlamentului cu următorul subiect. Audierea doamnei Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova cu privire la mobilizarea fără precedent a angajaților structurilor de forță, inclusiv în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în echipament special complet, inclusiv pături, pentru a însoți participanții la marșul LGBT din data de 19 iunie 2022. De asemenea, solicităm informarea în baza cărui ordin a fost desfășurat asemenea contingent de polițiști în zi de odihnă pe raza municipiului Chișinău, fără ca traseul să fie autorizat. Suma totală a cheltuielilor suportate la bugetul de stat, inclusiv salariul pentru remunerarea angajaților, combustibil, numărul de angajați antrenați pentru a însoți participanții la marș, precum și numărul de mijloace de transport speciale".

Majoritatea PAS nu a sprijint, însă, inițiativa comuniștilor și socialiștilor. Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu le-a mulțumit polițiștilor pentru că au menținut ordinea publică la marșul comunității LGBT și i-a îndemnat să continue munca și să rămână la datorie.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Vreau și eu să transmit un mesaj către Ministerul de Interne, să le mulțumesc pentru buna păstrare, menținere a ordinii publice. Vă rog să continuați în aceiași manieră, să asigurați ordinea publică și să vegheați asupra securității cetățenilor. Ați făcut-o cu brio în cadrul pandemiei, în gestionarea fluxului de refugiați, vă rog continuați în aceiași manieră. Merci pentru dedicație și pentru că sunteți tot timpul la datorie".

Sute de persoane s-au adunat și au mărșăluit pe 19 iunie în Capitală cu ocazia festivalului comunității LGBT+ ”Moldova Pride 2022”. Pentru asigurarea ordinii publice Guvernul a mobilizat un număr impunător de polițiști, iar primarul Capitalei Ion Ceban a menționat că ar fi fost chetuite în aceste scopuri patru milioane de lei, informație respinsă de Guvern, calificând-o drept falsă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).