Marcați
Gavrilița: Ne așteaptă o toamnă complicată
22.06.2022, 15:49
Guvernul încă nu are pregătite strategiile de atenuare a crizelor care afectează Republica Moldova. Planurile privind securitatea alimentară și de protecție socială sunt în proces de lucru și ar putea fi puse în practică abia la toamnă. Mai mult, Guvernul va avea o strategie de securitate energetică abia la începutul anului viitor. Aceste subiecte au fost discutate astăzi în ședința Guvernului. Șefa Executivului a declarat că ne așteaptă o toamnă complicată și i-a îndemnat pe miniștri să grăbească elaborarea strategiilor.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Natalia Gavrilița, i-a îndemnat pe membrii Cabinetului de miniștri să prioritizeze elaborarea proiectelor de dezvoltare. Ea s-a adresat, în special, către ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, pe care a îndemnat-o să pregătească un program de aprovizionare a cetățenilor cu lemne.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Doamna Cantaragiu, trebuie să prioritizăm subiectele legate de aprovizionarea cu lemne. Vă rog foarte mult acesta să fie principalul subiect la care să lucrăm, să avem un program de asigurare cu lemne, să ne asigurăm că nu cresc prețurile. Dacă este nevoie, să solicităm asistență din exterior".

De asemenea, șefa Executivului a solicitat informații de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale despre strategia privind securitatea energetică. Ministrul Andrei Spînu a declarat că se lucrează asupra acestui proiect, însă aceasta ar putea fi pus în aplicare abia la începutul anului viitor.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Conform estimărilor noastre, în septembrie vom avea conceptul strategiei, care va fi consultat public, inclusiv se va lua decizia, în baza acestui concept, pentru elaborarea strategiei, iar draftul strategiei va fi gata până la finalul anului și sper că, la începutul anului viitor, deja să putem aproba acest document".

Premierul Natalia Gavrilița a atenționat miniștrii că așteaptă noi programe pentru modificarea bugetului în contextul scumpirilor fără precedent din ultima perioadă. Ea a subliniat că trebuie să fie indentificate resurse financiare pentru a susține familiile nevoiașe, încât statul nu va putea oferi sprijin tuturor.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Lucrăm la modificarea bugetului, trebuie să venim cu programe noi, în contextul creșterii prețurilor și, cel târziu, la 1 septembrie, să avem aceste programe pentru diferite categorii de cetățeni, în special categoriile de cetățeni cu venituri reduse. Să vedem care sunt acei oameni care au nevoie cel mai mult de ajutor și să orientăm către resurse către aceste persoane. Nu o să putem să-i ajutăm pe toți, dar statul trebuie să fie alături de oamenii care au nevoie de ajutor".

Natalia Gavrilița s-a referit și la situația din sectorul agricol, îndemnându-l pe ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, să finalizeze strategia de securitate alimentară până la sfârșitul acestei luni.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Așa cum am luat decizia să compensăm 100% pentru accizele la motorină, pentru întreprinderile mici și mijlocii. Am discutat despre subvenționarea la un litru de lapte. Trebuie să decidem care este politica în acest domeniu. Lucrăm și la sporirea capacității de depozitare. Trebuie toate aceste lucruri care sunt în strategie, trebuie documentul finaliziat și consultat cu toată lumea, ca să existe această predictibilitate și să nu fie anxietate în sector, pentru că toată lumea înțelege că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina și, în special, a problemelor de logistică".

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că elaborarea reformei programului de ajutor social este pe ultima sută de metri și că aceasta prevede acordarea sprijinului pentru un număr mai mare de cetățeni, inclusiv pensionarii, familiile cu mulți copii și cei rămași fără un loc de muncă. De asemenea, el a precizat că pregătește programul de reducere a vulnerabilității energetice, care prevede alocarea fondurilor pentru compensații pentru energia electrică, gaze naturale și căldură. Totodată, va fi implentat un mecanism de subvenționare a aparatelor electrocasnice pentru nevoiași.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).