Marcați
Condițiile impuse de UE pentru țara noastră trebuie să fie făcute publice
22.06.2022, 15:45
Pentru a obține statutul de candidat pentru Aderare la UE, Guvernul dela Chișinău a făcut o serie de cedări și a acceptat condiții care sunt în detrimentul intereselor naționale. Cel puțin așa susține fostul președinte Igor Dodon. Acesta spune că Bruxellesul ne impune să oferim străinilor dreptul să cumpere terenuri agricole, iar o altă condiție este lichidarea raioanelor. Guvernul a respins aceste afirmații declarându-le false. Între timp Platforma Demnitate și Adevăr a cerut mai multă transparență în condițiile pe care le-a înaintat Comisia Europeană, țării noastre.

Fostul președinte al țării, Igor Dodon consideră că guvernarea trebuie să facă publice condițiile Uniunii Europene, privind obținerea statului de țară candidat, deoarece cerințele impuse țin de interesele interne ale statului nostru, care vizează toți cetățenii.

IGOR DODON, fostul președinte al Republicii Moldova: "Da de ce nu ne publică, nu ne arată nouă cetățenilor care sunt condițiile, pentru a obține acest statut de candidat? Ele au fost secrete! Dar eu am informații că acolo sunt niște lucruri foarte importante, care vizează cetățenii Republicii Moldova. De exemplu vor să dea posibilitate străinilor, cetățenilor străini să cumpere terenurile agricole. De exemplu, eu știu că ei vor să lichideze raioanele și asta este inclus ca precondiție pentru acest statut de candidat. De ce nu ne arată nouă oamenilor? Lasă să le arate oamenilor ce condiții impune Uniunea Europeană și după aceea vom vedea avem nevoie de acest statut de candidat sau nu avem nevoie de statut de candidat".

Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu a declarat scurt, că declarațiile fostului președinte al țării, Igor Dodon sunt un fals. Cu toate acestea, după afirmațiile lui Dodon, Platforma Demnitate și Adevăr, a solicitat săfie asigurată mai multă transparență în negocierea condițiilor ce prevăd statutul de țară candidat pentru Moldova la aderarea la Uniunea Europeană. Reprezentanta PPDA, Iana Stanțieru, a declarat că transparența este necesară pentru a nu repeta greșelile guvernăriilor din anii 2009 și 2014, când întregul proces de asociere a fost compormis.

IANA STANȚIERU, membru PPDA: "Cerem transparență maximă în ceea ce privește reformarea domeniilor invocate de către Comisia europeană, pornind de la faptul că obiectivul integării europene este unul de interes național. Platforma DA pledează ca negocierile cu partenerii din UE, care vor avea un statut avansat în rezultatul reuniunii Consiliului European în zilele următoare să fie cât mai transparente și corelate cu interesele agricultorilor, producătorilor autohtoni, bussinesului mic și mijlociu și companiilor din Republica Moldova".

Președintele PPDA, Dinu Plîngău a spus că partidul este dispus să ofere suport, consultanță și capital uman pentru a progresa, inclusiv în procesul de negociere a statutului de canditat. Acesta a menționat că chiar dacă există deschidere politică, R. Moldova „trebuie să-și facă temele pentru acasă ”și să progreseze rapid în implementarea reformelor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).