Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi extinsă cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022. Un proiect de hotărâre a fost aprobat în de Guvern. Astfel, joi premierul Natalia Gavrilița urmează să meargă în Parlament pentru a solicita votul deputaților în favoarea acestei decizii. Dacă va fi aprobată, va fi a șasea stare de urgență instituită de actuala guvernare în decurs de un an. Potrivit Comisiei pentru Situații Excepționale, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente a securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.
Într-o emisiune TV, președintele Parlamentului, Igor Grosu a explicat necesitatea prelungirii stării de urgență. El a declarat că eventuale atacuri asupra regiunii Odesa ar putea crea noi valuri de refugiați, care vor căuta adăpost în Republica Moldova. Șeful Legislativului spune că extinderea perioadei de urgență va oferi Guvernului pârghiile necesare pentru a lua decizii prompte, fără a fi necesară intervenția Parlamentului
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Pentru că noi urmărim ce se întâmplă în Ucraina și noi trebuie să ne uităm foarte atent la evoluțiile din Odesa, Nicolaev, este cea mai apropiată regiune. Situația de urgență oferă Guvernului mai multe posibilități de a interveni repede, de a nu căuta Parlamentul care este prin vacanță și nu știu pe unde. Deci de a interveni repede în limitele mandatului pe care îl are".
Șeful Legislativului spune că starea de urgență facilitează și negocierile directe ale contractelor de furnizare a energiei electrice, iar o eventuală prelungire a stării de urgență și după luna iulie va fi decisă în funcție de evoluția situației din Ucraina.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Se solicită prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii iulie, vom urmări până atunci evoluțiile și vom lua o decizie. Starea de urgență este un instrument necesar, pentru că și în cazul electricității trebuie să negociem prelungirea contractelor pentru câte o lună. Poimâne o așteptăm pe prim-ministră să vină în Parlament să solicite prelungirea stării de urgență".
Intenția guvernării de a prelungi starea de urgență a stârnit și unele aprecieri critice. Fostul reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, a scris pe pagina sa de facebook că acestă decizie este periculoasă, întrucât oricine ” va avea calea deschisă pentru orice mizerii va dori să facă”.
”Atât instituirea cât și prelungirea stării de urgență deja sunt niște precedente periculoase. Dacă se va continua cu asemenea practici atunci orice aventurier va avea calea deschisă pentru orice mizerii va dori să facă”, menționează Nicolae Eșanu.
Și fostul prim-ministru, Ion Chicu a criticat intenția guvernării de a prelungi Starea de Urgență cu încă 45 de zile. Într-o postare pe o rețea de socializare, Chicu menționează că "dictatura i-a amploare".
”Poți împărți zeci și sute de milioane de lei fără a merge să dezbați necesitatea alocării în Parlament, poți aproba acte fără consultări și expertiza obligatorie anti-corupție, poți face achiziții de zeci de milioane de la firmele "prietene", evitând legislația cu privire la achizițiile publice. De fapt, Starea asta de Urgență, le permite să înlocuiasca Parlamentul - ca nimeni să nu poată întreba măcar, de ce fac ei una, sau alta...Dictatura analfabeților corupți i-a amploare”, notează Ion Chicu.
Starea de urgență este instituită de Parlament, la solicitarea președintelui Republicii Moldova sau a Guvernului, cu voturile a cel puțin 51 de deputați. Începând cu 25 aprilie curent, în Republica Moldova a fost prelungită stare de urgență pentru încă 60 de zile, în legătură cu situația din Ucraina. Acest termen expiră în data de 24 iunie.
NTV Moldova