Marcați
Au votat noua metodologie pentru colectarea deșeurilor în Capitală
21.06.2022, 17:02
Consiliul Municipal Chișinău a votat astăzi o nouă metodologie de stabilire a tarifelor și noi prețuri pentru serviciile de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor. Potrivit proiectului, prețul final însă va fi stabilit de primarul general al Capitalei, Ion Ceban. El a dat asigurări că pe perioada mandatului său, tarifele nu vor fi majorate mai mult de 17 lei și 50 bani pentru persoanele care locuiesc la bloc și 35 de lei pentru cei de la case particulare.

Directorul interimar al întreprinderii municipale ”Regia Autosalubritate”, Igor Gîrlea a declarat că principala cauză a majorării tarifelor este creșterea exorbinantă a prețului pentru motorină.

-Una din principalele componente care a caracterizat solicitarea mea de ajustare a tarifelor este combustibilul. Alta este inflația de 30 de procente, care iarăși influențează asupra veniturilor ”Autosalubritate”. Al treilea aspect sunt costurile pentru serviciile terțe, care s-au majorat. Toate s-au majorat de la 30 de procente în sus. S-au majorat și costurile pentru piese, pentru care ”Autosalubritate” cheltuie aproximativ trei milioane de lei anual și respectiv acum noi am putea să cheltuim cinci-șase. S-au majorat prețurile pentru lubrifianți și pentru produsele energetice. Toate prețurile au crescut enorm și aceasta a fost de principiu principala cauză.

În timpul dezbaterii subiectului a avut loc și un schimb de replici între consilieri. Președintele fracțiunii PAS în CMC, Roman Cojuhari a menționat că noua metodologie nu poate fi votată din motiv că reprezentanții ”Regiei Autosaluvritate” nu au prezentat o analiză concretă a cheltulelilor.

ROMAN COJUHARI, președintele fracțiunii PAS în CMC: "Noi auzim întotdeauna - creșterea prețurilor și la transport și la ”Autosalubritate” că anume din cauza prețului la combustibil este nevoie de dublat tariful, de triplat tariful, dar nu am primit nici din partea PUA și RTEC, nici din partea ”Autosalubritate” niște cifre concrete, niște tabele, niște analize prin care să vedem care.. - Domnul președinte puneți la vot că la dânșii toate contractele sunt secrete și aici mai are obraz să vorbească. Puneți vă rog la vot ca bază. - Care au fost cheltuielile anterioare și direct proporționale, cum aceste cheltuieli, prețurile de astăzi influențează nemijlocit cheltuielile".

La rândul său, președintele Fracțiunii PSRM în CMC, Alexand Odințov a declarat că fiecare consilier a avut posibilitatea de a vizita întreprinderea pentru a analiza toate problemele cu care se confruntă aceasta.

ALEXANDR ODINȚOV, președintele fracțiunii PSRM în CMC: "Unii colegi spun că nu au fost materiale pentru studiu. Au fost materiale, era posibilitatea de a veni la întreprindere, se putea asta de studiat. Noi ne-am adresat la Guvern, la Parlament cu un proiect de lege, potrivit căruia, repet, Guvernul și Parlamentul au putut anula TVA-ul și accizele pentru carburanți pentru întreprinderile strategice, dar nu au făcut acest lucru. Dacă să alegem dintre ordine în oraș și activitatea întreprinderii și să alegem ca Chișinăul să se scufunde în gunoi, vom prefera ordinea. De ce? Pentru că nu vrem pe lângă sărăcirea chișinăuenilor să alăturăm și epidemie în orașul Chișinău".

Potrivit proiectului de decizie, tariful lunar pentru o persoană la bloc ar putea să se majoreze de la nouă lei și 25 de bani la 17 lei și 50 de bani. În ce privește casele particulare, tariful va fi majorat de la 18 lei și 50 de bani la 35 de lei sau cu 16 lei și 50 de bani mai mult. Pentru agenții economici tariful ar urma să se majoreze de la 100 lei la 210 lei pentru un metru cub, se arată în proiectul de decizie al Consiliului Municipal Chișinău.

Ultima ajustare a tarifelor pentru serviciile de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor a avut loc în anul 2017.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).