Marcați
Criza medicamentelor din sistemul sănătății
21.06.2022, 16:55
O dată cu declanșarea războiului în Ucraina, țara noastră se confruntă frecvent cu lipsa unor medicamente și consumabile, care veneau pe cale maritimă prin portul din Odessa. Despre asta a scris ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, pe pagina sa de facebook, după ce administrația spitalului raional Hâncești a solicitat de la alte instituții medicale să-i împrumute sisteme pentru transfuzie. Nemerenco a declarat că aceasta nu este o problemă de sistem și i-a îndemnat pe directorii de spitale să anunțe Ministerul despre dificultățile cu care se confruntă, pentru a le putea soluționa.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că lipsa unor consumabile în spitale ține strict de administrarea acestor instituții medicale.

”În astfel de cazuri, reacționăm prompt și remediem situația cât de rapid posibil. Și nu doar că administrația ar avea carențe în gestionare, dar zeci de ani majoritatea guvernărilor care s-au perindat au abordat un stil arogant, ei considerându-se zei, iar pe ceilalți - plebei. Nimeni nu îndrăznea (doamne ferește!) să deranjeze și să comunice cu Măria Sa Ministrul”, a menționat Ala Nemerenco.

În data de 20 iunie, canalul anonim de telegram INDEX a făcut public un demers din partea directorului spitalului raional Hâncești, Petru Ciubotaru, prin care i-a rugat pe colegii săi din alte instituții medicale, care dețin stocuri mai mari, să-i ofere pe datorie sau la schimb 200 de sisteme pentru transfuzie. Informația a fost confirmată și pentru postul nostru de televiziune de către directorul spitalului, care a precizat că nu este o problemă atât de stringentă, însă până la devamarea altor dispozitive, vor să se asigure că nu vor duce lipsă de echipamente.

PETRU CIUBOTARU, directorul Spitalului raional Hâncești: "Este un proces de activitate a unei instituții. Ele se termină la noi în spital și avem nevoie să le procurăm. Deocamdată, în republică sunt puține, nu prea sunt și poate cineva, zic, are mai multe. Nouă ne-au mai rămas vreo 32".

În context, ministrul Sănătății a făcut un apel către directorii de spitale, medici și pacienți ca, atunci când se confruntă cu probleme, să nu se resemneze și să dea mâinile în jos, dar să informeze Ministerul. Ea a precizat că problema spitalului raional Hâncești a fost soluționată simplu, în doar cinci minute.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).