Marcați
Maia Sandu, despre viitorul european al Moldovei
21.06.2022, 16:50
Depunerea dosarului de aderare a Republicii Moldova la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului nostru iar, o Moldovă europeană va contribui la atingerea obiectivului de bază al Uniunii – menținerea păcii pe continent. Declarația aparține Președintelui Maia Sandu, care a semnat un articol pentru opt publicații străine. În articol șefa statului explică de ce a decis să trimită cererea de aderare la UE și ce beneficii va avea Moldova în urma acestui proces.

În articol Maia Sandu își exprimă speranța că liderii Uniunii Europene vor susține săptămâna aceasta statutul de candidat la aderare, menționând că acest pas este o oportunitate geopolitică ce extinde securitatea UE, apără valorile europene și face uniunea mai puternică.

"În mijlocul celei mai mari crize de securitate din regiune și din Europa, Republica Moldova se află azi într-un moment istoric. Alegerea de a depune cererea de aderare la UE pe 3 martie confirmă dorința univocă a țării de a se ancora ferm în lumea liberă. Aspirația cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană a devenit tot mai puternică de-a lungul celor treizeci de ani de independență. Nu a fost un parcurs lin, dar astăzi ne aflăm în punctul unei decizii istorice: aceea de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. Sperăm că liderii Uniunii Europene vor susține candidatura noastră în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie, recunoscând această oportunitate geopolitică unică." se arată în articol.

În acest context, se mai precisează în articol că multe dintre reformele cerute de UE sunt chiar schimbările pe care le cer de la guvernare cetățenii iar, în aceste vremuri grele, Republica Moldova cere doar șansa de a se dezvolta și de a da speranță cetățenilor săi.

"O Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în Estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii. Statutul de țară candidată ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a găsi o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, permițându-ne să reintegram regiunea și să ne consolidăm în continuare Moldova. Dar, cel mai important, o Moldova europeană va contribui la atingerea obiectivului de bază al Uniunii Europene – menținerea păcii pe continent." se mai arată în articolul președintelui Maia Sandu.

Maia Sandu a vorbit și despre problemele cu care se confruntă la ora actuală Republica Moldova subliniind în special că rata inflației a ajuns la 29%, iar prețul gazelor naturale a crescut de peste cinci ori în mai puțin de un an. La fel au fost închise mai multe rute comerciale din Est, iar riscul de securitate a crescut, împiedicând investițiile să vină în țară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).