Marcați
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sub semnul întrebării
21.06.2022, 16:44
Siguranța că Republica Moldova va obține statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană este pusă la îndoială de către prim-ministrul Natalia Gavrilița. În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, ea a declarat că trebuie să mai potolim așteptările, deoarece este greu de prognozat care va fi răspunsul Consiliului European.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Cred că este foarte greu de prezis, sunt anumite țări care au îngrijorări în privința extinderii Uniunii Europene, de aceea trebuie să ne moderăm așteptările. În același timp, cred cu tărie că am demonstrat că suntem pregătiți pentru a începe negocierile, pentru că avem o democrație funcțională, pentru că am demonstrat în pofida tuturor crizelor hotărârea de a merge pe reforma justiției".

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a precizat că Republica Moldova are mult de lucru pentru a îndeplini condițiile impuse ca să devină membră a Uniunii Europene.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Este foarte clar că trebuie să ne facem temele de acasă, trebuie să ne asigurăm că ajungem la acele standarde care sunt necesare pentru a adera și a deveni membru a Uniunii Europene. - Cam cât credeți că va dura pentru Republica Moldova? - Depinde de noi. Depinde de cât de uniți vom fi, depinde ce coeziune socială vom avea pentru a îndeplini aceste reforme complicate. Am văzut țări în care a durat opt ani, am văzut țări unde a trecut 20 de ani și procesul este încă în derulare".

După opinia Comisiei Europene, care recomandă acordarea Republicii Moldova statului de țară candidată, urmează ca și liderii celor 27 de state membre să își exprime poziția pe marginea acestui subiect. Astfel, decizia finală va fi luată în marja summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).