Inițiativă BCS: Angajatorii care vor oferi loc de muncă persoanelor aproape de vârsta de pensionare vor primi subvenții de la stat
Blocul Comunicștilor și Socialiștilor propune oferirea mai multor facilități pentru angajatorii, care oferă un loc de muncă persoanelor ajunse aproape de vârsta de pensionare. În cadrul unui briefing de presă deputatul BCS, Alla Darovannaia, a menționat că se propune extinderea termenului de subvenționare de la 6 la 12 luni a angajatorilor care i-au la muncă această categorie de persoane. Inițiativa a fost înregistrată în Parlament.
Deputatul BCS, Alla Darovannaia, a delcarat că acest proiect de lege este destinat cetățenilor începând cu vârsta de 55 de ani, sau care mai au cinci ani până la vîrsta de pensionare. Potrivit proiectului, aceste categorii de persoane nu vor putea fi concediate, fără solicitarea unei opinii de la sindicate sau de la ceilalți salariați din cadrul unității.
ALLA DAROVANNAIA, deputat BCS: "Este o categorie foarte mare și dacă să analizăm statisticile în ceea ce ține de persoanele neangajate, acestă categorie are o pondere mare, dar nu toți se înregistrează oficial pentru a fi numiți, declarați ca șomeri. Din cei înregistrați oficial avem 23 de procente, iar șomeri înregistrați în Republica Moldova cresc de la an la an. Și doar în primele patru luni ale anului 2022, au fost înregistrate peste 9.800 de persoane".
Subvenționarea propusă de deputații socialiști, va cuprinde plăți lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.
ALLA DAROVANAIA, deputat BCS: "În acest mod, angajatorul, care angajează aceste categorii de persoane va beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30 de procente, din salariul mediu lunar pe economie, pe un termen de 12 luni pentru fiecare șomer angajat. Extinderea termenului de subvenționare va încuraja angajarea persoanelor, care într-o perioadă scurtă de timp vor dobândi dreptul la pensie pentru limita de vârstă".
La rândul său, deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, a declarat că acestă categorie de cetățeni întâlnește cele mai mari dificultăți la angajare, iar în momentul în care sunt primiți undeva, aceștia sunt remunerați cu salarii mici.
VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BCS: "Majoritatea din ei după cum bine știm lucrau ilegal, fără un contract de muncă. Dat fiind faptul că ei lucrau ilegal nu au un stagiu de muncă și când se întorc acasă, ei se confruntă cu problema că nu pot primi o pensie decentă, din motiv că nu au un stagiu de muncă. Iar când ei încercă să se angajeze în câmpul muncii, pentru a putea să compenseze câtuși de puțin anii lucrați peste hotare, ei se confruntă cu problema că nu sunt angajați pentru că li se oferă prioritate celor tineri sau altor categorii".
Totodată, deputații au menționat că în scurt timp vor veni cu propuneri și pentru tinerii specialiști, care după absolvirea studiilor s-au angajat în câmpul muncii.
NTV Moldova