Marcați
Fermierii protestează în toată țara
21.06.2022, 12:03
Dialogul dintre Guvern și agricultori a eșuat. Luni seara premierul Natalia Gavrilița, a acceptat să discute cu reprezentanții fermierilor, însă negocierile s-au încheiat fără rezultat. Mai mult, șefa executivului s-a supărat pe agricultori că aceștiau au decis să filmeze și să transmită live întrevederea, pentru a asigura mai multă transparență. Natalia Gavrilița a insistat ca filmările să fie întrerupte.

La începutul negocierilor cu agricultorii, premierul Natalia Gavrilița a încercat să se laude fermierilor, că Guvernul a venit cu măsuri de sprijin în adresa agricultorilor.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Eu cred că, dumneavoastră, sper să fiți de acord cu noi, că noi am crescut semnificativ fondul de subvenționare, am schimbat regulile care se aplică. Dar aici... Poftim?"

Discursul premierului a fost întrerupt de un reprezentant al fermierilor, care i-a replicat Nataliei Gavrilița că măsurile Guvernului nu sunt eficiente și că agricultorii nu mai cred în cuvinte frumoase.

- Am o impresia că dumneavoastră credeți că toți acei agricultorii sunt de așa un nivel inferior, că ei nu cunosc nimic ce se petrece și ne dați niște noțiuni generale, ce înseamnă agricultură. Doamnă prim-ministru, noi am venit cu alte întrebări aici. Noi producem mâncare și, dumneavoastră poate știți mai bine, laptele nu se produce în pachete, dar se produce de o vacă, pâine se produce pe câmp, dar dumneavoastră încercați să ne convingeți de niște lucruri așa de simple, da, noi suntem în afaceri, dar afacerile astea încep să fie neprofitabile, pentru că eu, domnule Bolea și doamna prim-ministru, scot cu lopata porumbul din depozit și grâul și îl arunc, pentru că eu nu am ce face cu el. Ați fost atât îndrăzneți și ați blocat, la începutul lunii martie, exportul de porumb, atunci când în masă se exporta și avea un preț mare, pe dumneavoastră nu v-a interesat soarta celor care l-au produs.

La un moment dat, premieul Natalia Gavrilița a observat că este filmată, lucru care a înfuriat-o și i-a acuzat pe fermieri că ar urmări alte interese decât găsirea unor soluții.

- Eu am o întrebare. Dumneavoastră filmați acum live?
- Nu eu. Colegul filmează.
- Colegul dumneavoastră?
- Da.
- Și atunci, dumneavoastră cum credeți că poate derula discuția noastră?
- Foarte direct, așa, sincer.
- Da, foarte sincer, pentru că, uitați-vă, dacă dumneavoastră vreți să discutăm concret pe propunerile dumneavoastră... pentru că mă acuzați, sunteți în live și urmăriți anumite obiective. Eu urmăresc obiectivul ca cetățenii acestei țări să fie asigurați cu produse alimnetare la un preț accesibil.
- Din contul cui?
- Din contul statului.

Deoarece discuția nu a avut niciun rezultat concret, fermierii au anunțat că protestele rămân singurul instrument valabil, care mai poate fi utilizat pentru a determina Guvernul să intervină cu soluții și cu măsuri care să salveze agricutura de la faliment.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).