Marcați
Deficit de dizpozitive medicale în spitale
20.06.2022, 16:13
Mai multe spitale din țară se confruntă cu insuficiență de dispozitive medicale. Este și cazul instituției spitalicești din raionul Hâncești. Administrația acesteia a înaintat un demers prin care le-a solicitat colegilor din alte spitale să le împrumute sau să le ofere la schimb 200 de unități de sisteme pentru transfuzie.

Directorul spitalului raional Hâncești, Petru Ciubotaru, a înaintat demersul către alte instituții din țară în 14 iunie. El a rugat administrația altor spitale care nu au atât de mare nevoie de sistemele pentru transfuzie sau dețin un stoc mai mare, să le ofere pe datorie sau la schimb. Informația a fost publicată pe canalul anonim de telegram INDEX, dar a fost confirmtă pentru postul nostru de televiziune de către directorul spitalului, care a precizat că nu este o problemă atât de stringentă pentru instituție, însă până la devamarea altor dispozitive, vor să se asigure că nu vor duce lipsă de echipamente.

PETRU CIUBOTARU, directorul Spitalului raional Hâncești: "Este un proces de activitate a unei instituții. Ele se termină la noi în spital și avem nevoie să le procurăm. Deocamdată, în republică sunt puține, nu prea sunt și poate cineva, zic, are mai multe. Nouă ne-au mai rămas vreo 32".

Problema privind insuficența dispozitivelor medicale în spitale a fost semnalată, acum două săptămâni, de către reprezentanții Partidului Dezvoltării și Consilodării din Moldova. Aceștia au scris pe pagina lor de facebook că, deși Guvernul a aprobat trei hotărâri privind includerea spre compesare din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a mai multor dispozitive medicale, acestea nu-s aplicate în practică, iar pacienții continuă să le cumpere fără niciun suport din partea statului. Comentând acest subiect, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că pacienții sunt asigurați cu medicamente, doar că unele dispozitive medicale ajung mai greu în țară, deoarece multe din ele erau importate prin portul din Odessa, care este blocat din cauza războiului.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Ne întâlnim cu careva excese de neajuns de medicamente, de insuficiență în spitale din cauza evenimentelor legate cu războiul din Ucraina, deoarece multe medicamente vin pe piața noastră din Rusia, din Ucraina sau vin din alte țări, dar intrau în Republica Moldova prin portul din Odessa care acum nu lucrează, aceasta nu se referă la medicamentele compensate. Asta se referă la alt tip de medicamente care vin, iată, în spitale, apropo, ele sunt foarte ieftine, foarte simple, nu foarte sofisticate".

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a mai declarat că, în perioada martie-aprilie, autoritățile din sănătate s-au confruntat cu probleme privind importul de medicamente, însă acestea, practic, au fost remediate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).