Marcați
Moldova are încă multe de făcut pentru a adera la UE
20.06.2022, 15:49
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că Republica Moldova are încă multe reforme de făcut, dar este pentru prima dată de la obținerea independenței când Republica Moldova are un parcurs cu adevărat european și un parcurs de reforme. Ursula von der Leyen crede că Republica Moldova are potențial să îndeplinească cerințele necesare.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Cât privește Moldova, evaluarea noastră seamănă cu cea legată de Ucraina. Prin urmare de asemenea recomandăm ca Republicii Moldova să i-se ofere perspectiva europeană și statutul de candidat cu condiția că țara va demara anumite reforme viitoare importante. În trecutul recent, Moldova a făcut un pas decisiv spre reforme, cu mandate clare din partea cetățenilor ei. Este pe un drum pro-reforme, anti-corupție și european pentru prima dată de la independență. Desigur că Moldova mai are multe de realizat. Economia și administrația sa publică are nevoie de îmbunătățiri. Odată realizate și cu condiția ca liderii politici să mențină acest curs, credem că țara are potențialul de a se ridica la criteriile cerute".

După opinia Comisiei Europene, care recomandă acordarea Republicii Moldova statului de țară candidată, urmează și ca liderii celor 27 de state membre să își exprime poziția pe marginea acestui subiect. Astfel, decizia finală va fi luată în marja summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie. Analiștii de politică externă atenționează că această hotărâre este una politică. Pentru Ucraina, Comisia Europeană a recomandat să primească o perspectivă europeană clară și statut de țară candidat. Țara vecină, chiar înainte de război implementase o bună parte din legile și standardele europene. Șefa Comisiei Europene a spus că economia Ucrainei se va putea integra în piața europeană, dar sunt multe făcut în domeniul statului de drept și în cel al luptei anti-corupție.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).