Marcați
Adina Vălean: Moldova și Ucraina, destul de avansate în parcursul european
20.06.2022, 11:55
Țările care obțin statutul de candidat pentru aderare la UE, pot pierde foarte ușor acest statut, dacă eșuează în calea reformelor. Declarația aparține comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, care a spus într-un interviu pentru o televiziune din România că Republica Moldova și Ucraina sunt destul de avansate în procesul de integrare europeană și că totul depinde doar de aceste două state.

ADINA VĂLEAN, comisarul european pentru transporturi: "Procesul nu este unul ireversibil, dacă lucrurile merg rău, pot lua o întorsătură contrară, în sensul în care o țară își poate pierde acest statut de țară candidată. Totul depinde de aceste țări, cât de repede vor reuși să parcurgă lista de reforme și de obligații, care sunt foarte obiective".

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean a mai precizat că statutul de țară candidată nu implică un sprijin financiar din partea Uniunii Europene, în afară de cele oferite de către comunitatea europenă prin politica de vecinătate.

ADINA VĂLEAN, comisarul european pentru transporturi: "Ca să vă dau un exemplu din domeniul meu, al transporturilor. Pentru Moldova am discutat la începutul anului cu Banca Mondială o finanțare de 1 miliard de euro pentru prioritățile de infrastructură ale Moldovei. În această perioadă, statele sunt ajutate prin diverse instrumente financiare ale UE care nu au o legătură directă cu cele de aderare, dar dobândirea acestui statut de țară candidată sporește încrederea investitorilor și ridică ratingul acestor state. Deci una peste alta are un efect pozitiv. Sigur, în timp, odată cu demararea discuțiilor, negocierilor de preaderare, lucrurile intră într-un alt tip de proces al UE, care presupune și alte implicații de natură bugetară ale UE".

Comisarul european a mai precizat că după ce Moldova și Ucraina vor obține statut de candidat, Comisia Europenă va face anual un raport către Consiliul European, în care va analiza procesul pe calea reformelor pe care trebuie să îl facă aceste țări.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).