Marcați
Fermierii vor protesta în mai multe raioane din țară
20.06.2022, 11:52
Agricultorii vor protesta, mâine, 21 iunie, în mai multe raioane din țară. Aceștia vor aduce cu ei și tehnică agricolă, pentru a avertiza autoritățile despre problemele din sector. Acțiunea vine după ce, acum o săptămână, fermierii au cerut sprijin din partea statului, inclusiv compensarea totală a accizei pentru motorina procurată în 2022 și compensarea parțială a cheltuielilor pentru fertilizanți, însă solicitările lor au rămas fără un răspuns concret. Acțiunea este organizată de Asociația ”Forța Fermierilor”.

Potrivit membrilor Ascoiației ”Forța Fermierilor”, protestele locale vor începe de la ora 10:00. Ei susțin că, deși au anunțat această acțiune din 13 iunie, autoritățile nu au întreprins nimic. Mai mult, fermierii susțin că, în ultima săptămână, situația din sector s-a înrăutățit, încât piața motorinei angro, practic, nu mai există, iar carburanții au atins recorduri istorice.

”Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit pănă la 24 mii lei per tona. În mai puțin de un an, prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%. Mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grău și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea-soarelui din Ucraina”, au mai scris reprezentanții Asociației ”Forța Femrierilor.

Fermierii au mai declarat că, doar în primele 5 luni ale anului, Bugetul Public Național a încasat venituri suplimentare în valoare de 3,6 miliarde de lei, inclusiv datorită scumpirii semnificative a resurselor necesare producerii agricole, procurate de fermieri.

”În paralel, țara a beneficiat de mai multe ajutoare de la partenerii externi, cum ar fi Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială. Agricultorii își pun întrebarea rezonabilă, de ce măcar o mică parte din aceste venituri nu pot fi alocate pentru sectorul agrar? Atragem atenție că, pentru restituirea sumelor depline ale accizelor la toata motorina, procurată de fermierii mici și mijlocii în anul 2022, e nevoie suplimentar doar de aproximativ 150 de milioane de lei”, au precizat agricultorii.

Ei au mai declarat că protestul planificat pentru 21 iunie are un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. De asemenea, fermierii spun că sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile.

"Revendicările Asociației Forța Fermierilor pentru perioada imediat următoarea rămân neschimbate și includ: restituirea accizelor în sumele depline la toată motorina, procurată în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare, compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele șase luni, neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru și deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni”, au precizat membrii Asociația Fermierilor.

Recent, ministrul Agriculturii și Industiei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat în cadrul emisunii ”Acces Direct” de la NTV Moldova că statul face tot ce poate pentru a susține antreprenorii din sectorul agricol, dar posibilitățile la moment sunt reduse și i-a îndemnat pe agricultori să înțeleagă situația și să renunțe la protest.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Sper că nu vor ieși la protest. Cred că lucrurile pot fi soluționate prin dialog constructiv, eficient, când părțile se aud reciproc, înțelegând care este situația și iarăți o să mă întorc la acel moment că, fondul de subvenționare a fost majorat în premieră într-un timp scurt cu circa 65% de la 1,1 miliarde până la 1,75 de miliarde. Datorită acestei majorări agricultorii pot să-și implementeze acele planurile pe care și le-au propus, în felul acest micșorând presiunea financiară pe care o au asupra gestionării afacerii".

Totuși, fermierii avertizează că, în cazul în care protestul va fi ignorat de autorități, ei vor continua acțiunile prin alte metode și în alte locuri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).