Marcați
Sandu: Pentru a face față inflației, trebuie majorate veniturile cetățenilor
17.06.2022, 11:59
Soluția pentru a face față inflației record este majorarea veniturilor cetățenilor. De această părere este președintele țării, Maia Sandu. Într-o emisiune televizată, ea a menționat că Moldova nu poate influența prețul la resursele energetice care, inevitabil, duc la majorarea prețurilor pentru produse și servicii. În acest context, Maia Sandu spune că Guvernul deja pregătește un program de compensații pentru perioada rece a anului, însă de acest ajutor nu vor beneficia toți cetățenii.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că dependența totală a țării noastre de resursele energetice de import, este factorul de bază ce determină rata mare a inflației, iar în condițiile în care războiul din țara vecină continuă, nu există premise care să ateste o scădere a prețurilor pe piața internațională.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Creșterea prețurilor la resursele energetice este un lucru pe care nu-l putem controla. Prețurile la gazele naturale continuă să crească. În ultimele zile, s-a înregistrat iar o creștere pe piață. Și asta automat intră în formula de calcul și crește prețul de achiziție pentru Republica Moldova. Din cauza războiului nu sunt semne bune care ne-ar conduce la concluzia că, în curând, prețurile ar putea reveni la normal. Noi suntem foarte dependenți energetic, foarte nepregătiți, pentru că în 30 de ani nu s-a lucrat pe domeniul securității energetice".

În aceste condiții, singura soluție pentru a face față prețurilor care cresc vertiginos este majorarea veniturilor populației, a menționat președintele țării, Maia Sandu. De asemenea, ea a precizat că programul de compensații la gazele naturale aplicat pe perioada rece a anului va fi revizuit, iar statul nu va mai fi atât de darnic și va fi oferi ajutor doar pentru unele categorii de cetățeni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Inflația este mai mare în Republica Moldova, pentru că consumul de resurse energetice în bugetul nostru, ca pondere, este mult mai mare decât consumul de resurse energetice în bugetul unui cetățean dintr-o țară europeană. Ponderea consumului de produse alimentare este mai mare decât în alte țări. Asta vorbește despre sărăcia noastră. Pentru că oamenii cu venituri mici cheltuie doar pentru utilități și pentru mâncare. Pentru că nu putem să controlăm prețurile externe, soluția este doar să creștem veniturile cetățenilor. Guvernul asta trebuie să facă. Să ofere compensații oamenilor cu venituri mici. Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un mecanism țintit, ca să nu se întâmple ca astă-iarnă, când au primit compensații toți".

Instituțiile care trebuie să plafoneze prețurile sunt Banca Națională și Consiliul Concurenței. De aceea, prețurile produselor social importante vor fi monitorizate, pentru a descuraja orice majorare nejustificată, a conchis șefa statului, Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Menținerea stabilității prețurilor este prerogativa Băncii Naționale. BNM a întreprins măsuri, dar trebuie să vedem dacă ele au venit suficient de repede sau nu. Aceste măsuri ar trebui să tempereze creditele, care au efect inflaționist. Avem o inflație de import, prețurile mari vin din afară. Există și partea ce vizează reglementarea pieței interne, aici e vorba de Consiliul Concurenței. Ei ar trebui să identifice suficient de repede și să sancționeze comportamentele monopoliste".

Recent, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Parlamentul a constituit o Comisie specială care va examina procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).