Marcați
În așteptarea soluțiilor pentru asigurarea unui trai decent
16.06.2022, 15:46
Nivelul sărăciei în țara noastră râmâne a fi înalt, iar statul nu se grăbește să vină cu soluții pentru a le asigura cetățenilor un trai mai bun. Concluzia aparține Avocatului Poporului, care a prezentat în Parlament un raport privind respectarea drepturilor omului pentru anul 2021. Ombudsmanul consideră că sunt necesare măsuri suplimentare pentru sporirea gradului de protecție socială și că în acest sens au fost înaintate unele solicitări către Guvern,însă executivul nu a venit cu răspunsuri.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, l-a întrebat pe Avocatul Poporului, Ceslav Panico, ce acțiuni au fost întreprinse după ce s-a constatat că nivelului de sărăcie a populației crește. Răileanu a amintit despre raportul prezentat de ombudsman în luna mai, în care s-a constatat că, ”puterea de cumpărare a populației a scăzut, din cauza majorării prețurilor la produsele alimentare, mărfurilor de consum și tarifelor la resursele energetice, iar mecanismul de indexare a salariului minim pe economie nu asigură o corelare a creșterii salariului minim cu costul vieții”.

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "Atunci, la Comisie, ați insistat că este strict necesar ca statul să revizuiască de urgență valoarea minimului de consum. Aș vrea să știu ce ați întreprins în acest context? Dacă ați avut anumite solicitări, fie în formă scrisă, fie prin întrevederi, cu autoritățile? Ce răspunsuri ați primit și ce garanții ați primit, de asemenea, că se vor întreprinde acțiuni, așa încât oamenii acestei țări să nu moară de foame".

În replică, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a declarat că una din prioritățile instituției este susținerea persoanelor nevoiașe și că, în acest sens, au fost înaintate unele solicitări către Guvern, însă deocamdată executivul nu a venit cu nicio soluție.

CESLAV PANICO, Avocatul Poporului: "Astfel de discuții au fost deocamdată la etapa de înaintare către ministerele specializate în domeniul dat și așteptăm răspunsurile la etapa dată. Știm că au fost unele modificări. De exemplu, pentru persoanele cu dizabilități, de la 3.000 la 3500 de lei, dacă nu greșesc anul acesta. Dar, întrebarea continuă, fiindcă grupurile vulnerabile, inclusiv compensațiile la gaz, compensația la transportul public care recent a fost majorată, trebuie oferite niște alternative de mecanisme de care persoanele vulnerable și nevoiașe pot beneficia".

De asemenea, deputatul PSRM, Adela Răileanu a încercat să afle de la instituția Ombudsmanului câte persoane vulnerabile sunt în țara noastră, întrebare ce l-a pus în dificultate pe Avocatul Poporului.

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "Vreau opinia dumneavoastră personală, câți cetățeni avem astăzi în Republica Moldova care s-ar încadra în termenul persoanele vulnerabile?"

CESLAV PANICO, Avocatul Poporului:"Chiar nu am o cifră. Putem să deschidem Biroul Național de Statistică, probabil, acolo sunt mai bine cifrele. Cifrele acestea nu le dețin Pot să revin la întrebarea dumneavoastră, ulterior, pentru a avea un răspuns mai amplu".

Conform Raportului Avocatului Poporului, salariul minim în Moldova nu este suficient pentru a acoperi necesitățile minime ale unei persoane, mai ales în cazul în care aceasta întreține și alți membri de familie. Potrivit ombudsmanului, deși se constată o tendință pozitivă de creștere a salariului, valoarea acestuia este insuficientă pentru a garanta un trai decent salariaților, care beneficiază de un salariu minim. Raportul mai arată că rata sărăciei în Moldova rămâne a fi înaltă. Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, orientate spre asigurarea protecției sociale și susținerea eficientă a grupurilor vulnerabile, în contextul creșterii tarifelor pentru resursele energetice, serviciile comunale și produsele alimentare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).